“Два роки достатньо, щоб адаптуватися”. Верещук пояснила, чому частині ВПО скасують виплати

“Два роки достатньо, щоб адаптуватися”. Верещук пояснила, чому частині ВПО скасують виплати

Заплановані зміни в умови призначення виплат внутрішньо переміщеним особам пов’язані зі зменшенням дохідної частини бюджету.

Про це в ефірі телемарафону “Єдині новини” розповіла віцепрем’єрка Ірина Верещук.

“Ці зміни пов'язані з тим, що у нас зменшується дохідна частина бюджету. Ми напряму прив’язані до рішень наших партнерів. Партнери ставлять вимоги постійно верифікувати виплати з метою їхнього зменшення чи оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами два роки достатньо, щоб адаптуватися”, - наголосила урядовиця.

За її словами, у 2022 році на виплати ВПО закладали 57 млрд грн, у 2023 - 73 млрд, у 2024 - знову 57.

“Очевидно, що треба пропрацьовувати (питання виплат - ред.). І найвразливіші мають продовжувати отримувати виплати. А ті, хто, до прикладу, адаптувалися чи отримали житло, чи мають роботу високооплачувану...Тобто підходи мають бути більш справедливі”, - сказала вона.

Верещук додала, що найближчим часом Мінсоцполітики має надати зміни до 709 постанови Кабміну, за якими продовжать виплати для вразливих категорій ВПО.

“Ідеться буквально про ці дні”, - сказала Верещук.

Віцепрем’єрка зауважила, що, за її даними, після прийняття змін буде час на роз’яснення.

“Ми чекатимемо, і я знаю, що є доручення прем’єр-міністра розробити рамки комунікаційні. Вийти на ефір, піти до людей і пояснити, давши час людям звернутися з заявами відповідними, подати документи необхідні. Тобто нічого не буде з сьогодні на завтра”, - пояснила Верещук.

Вона також поінформувала, що в Україні наразі налічується 4,9 млн людей, які вважаються ВПО. З них 2,5 млн щомісяця отримують виплати. Їхня кількість дещо зменшилася через те, що деякі ВПО виїхали за кордон чи повернулися у свої домівки. При цьому евакуація з "гарячих" точок теж відбувається щодня.

Нагадаємо, за словами очільниці Мінсоцполітики Оксани Жолнович, усім категоріям внутрішньо переміщених осіб продовжать до 1 березня чинні умови виплат.