Мін’юст розпочав оцифрування актів цивільного стану громадян з Луганщини та Донеччини

Мін’юст розпочав оцифрування актів цивільного стану громадян з Луганщини та Донеччини

Міністерство юстиції України розпочало оцифровування архівів актів цивільного стану, вивезених з Луганської та Донецької областей.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці відомства у Facebook.

Зазначається, що протягом пів року планують відсканувати понад 3 мільйони врятованих документів, що містять інформацію про народження, смерть, шлюб чи його розірвання, а також зміну імені (прізвища, імені, по батькові) громадян цих областей.

Сканування вивезених із Донецької та Луганської областей актів розпочалося у Дніпрі у лютому 2024 року. За півтора місяця опрацювали понад 800 тисяч документів, серед яких акти ще 1940-х років. Відскановані документи завантажуються у Державний реєстр актів цивільного стану громадян. Очікується, що роботи завершаться до серпня 2024 року.

За словами заступник Міністра юстиції України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергія Орлова, переведення документів у цифровий формат допоможе пришвидшити надання державних послуг для тих громадян, яких вони стосуються.

«Українці, які перемістилися із Донецької та Луганської областей, особливо часто стикалися із бюрократичними перепонами під час оформлення державних послуг у тому числі через те, що була ускладнена перевірка та верифікація актових записів. Оцифрування даних допоможе полегшити та прискорити надання сервісів для цих людей», - сказав він.

За результатами пілотного проєкту зі сканування актів двох областей розглянуть питання щодо оцифрування всіх паперових актів цивільного стану, які є в Україні.

Проєкт зі сканування актів цивільного стану організували за ініціативи Міністерства юстиції України за підтримки Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні (UNDP Ukraine / ПРООН в Україні) та технічної підтримки «Проєкту підтримки Дія», що реалізується за фінансування Швеції (Embassy of Sweden in Kyiv).

Нагадаємо, Мінреінтеграції, Мінʼюст та представники громадського сектору обговорили відновлення роботи органів юстиції на деокупованих територіях.