Естонія може придбати мільйон снарядів для України – міністр оборони країни озвучив нюанси

Естонія може придбати мільйон снарядів для України – міністр оборони країни озвучив нюанси

В Естонії є можливість придбати для України мільйон снарядів і ракет на суму близько 2-3 мільярди євро, якщо союзники нададуть на них кошти.

Про це міністр оборони Естонії Ханно Певкур розповів у інтерв’ю виданню Postimees.

Міністр не уточнив, про закупівлю яких саме снарядів йдеться. Проте за оцінками Postimees, йдеться про мільйон снарядів для РСЗВ “Град”.

За словами Певкура, в Естонії є змога швидко закупити велику кількість боєприпасів, переважно у неєвропейських країн, для України. Доставити їх можливо за два місяці. Водночас естонський міністр не пояснив, у кого саме Естонія зможе придбати снаряди.

“Оскільки замовлення включають снаряди калібру як 155 мм, так і 152 мм, росія також активно шукає постачальників у всьому світі через Білорусь. Існує певна гонка з часом, щоб побачити, хто може закупити їх першим”, - сказав Певкур.

Він підкреслив, що в Естонії також є широкий вибір країн, де ми могли б закупити снаряди для України.

"Якщо ми об'єднаємо мільйон снарядів від ЄС, чеську ініціативу, наші закупівельні можливості, а також британські варіанти, то, смію припустити, цьогоріч на Україну можна буде відправити від 2 до 2,5 млн снарядів", - сказав Певкур.

За словами міністра, є чотири основні сфери у питанні допомоги Україні:

  • боєприпаси;
  • протиповітряна оборона;
  • бронетехніка;
  • радіоелектронна боротьба.

Щодо боєприпасів: фінансування викликає більше занепокоєння, аніж наявність снарядів.

“Було сказано, що не вистачає боєприпасів, чеська ініціатива придбати 800 тисяч снарядів свідчить про те, що боєприпаси дійсно є", - заявив Ханно Певкур.

Нагадаємо, що Ханно Певкур також заявив, що грошей на чеську ініціативу все ще бракує.