Міноборони Естонії: "Грошей на чеську інціативу все ще не вистачає"

Міноборони Естонії: "Грошей на чеську інціативу все ще не вистачає"

Низка країн зробила свій внесок у чеську ініціативу по закупівлі снарядів для України, але, попри це, грошей все ще бракує.

Про це заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур, пише ERR.

За словами міністра оборони Ханно Певкура, у світі є місця, де можна купити снаряди, але питання в тому, чи є на це гроші.

"Якщо ми говоримо про мільйон снарядів, то це близько трьох мільярдів євро. Є різні калібри, менші трохи дешевше. Було б чудово, якби все вдалося зробити. Зараз можна сказати, що грошей не вистачає більше, ніж снарядів", - сказав Певкур.

Він пояснив що суми, яких бракує, намагаються знайти насамперед у країнах Північної та Центральної Європи. Францію, яка заявила, що готова зробити більший внесок, слід ще обговорити окремо.

Зазначається, що наразі важко зробити прогноз щодо снарядів: деякі з них можуть потрапити на фронт вже через декілька місяців, інші ж – наприкінці року.

"Дуже багато залежить від того, що нам потрібно фізично перевірити деякі снаряди цих можливих партнерів. Нам сказали, що там можна дістати, але в якому вони стані, чи придатні взагалі до використання – все це треба перевірити", - додав міністр.

Водночас прем'єр-міністр Кая Каллас занепокоєна ситуацією.

"Я трохи стурбована, тому що ми, так би мовити, плескаємо себе по плечу, мовляв, ми молодці, але з України приходять повідомлення, що боєприпаси до них не доходять. Якщо ми ще зможемо здійснити ці речі й доставити їх в Україну, і Україна зможе завдати удару у відповідь, то це справить ефект ", – сказала прем'єр-міністр Кая Каллас.

Підкреслюється, що найбільш критична ситуація із зенітними ракетами, запаси яких в України закінчуються. За словами міністра оборони, Естонії в цьому випадку нічого запропонувати і єдиний варіант – з надією дивитися в бік складів союзників.

Варто додати, що 17 лютого Чехія знайшла за кордоном джерела постачання 800 тисяч артилерійських боєприпасів, які вона могла б доставити в Україну.

Ініціативу підтримали ряд країн:

  • Нідерланди;
  • Франція;
  • Норвегія;
  • Німеччина.

Нагадаємо, що Чехія зібрала кошти, аби придбати 300 тис. снарядів для України.

Естонія ж планує надіслати Україні артилерійські боєприпаси та іншу військову допомогу на 20 млн євро.