Естонія надішле Україні артилерійські боєприпаси та іншу військову допомогу на 20 млн євро

Естонія надішле Україні артилерійські боєприпаси та іншу військову допомогу на 20 млн євро

Естонія надішле Україні наступний пакет військової допомоги на 20 мільйонів євро. Найновіший комплект включає артилерійські боєприпаси, які вкрай необхідні для протидії російській агресії.

Про це сьогодні в Києві на зустрічі з українським колегою Рустемом Умеровим повідомив міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

"У комплект входять безвідкатні протитанкові гармати, вибухівка, різні види артилерійських боєприпасів, протигази, снайперське спорядження, боєприпаси меншого калібру тощо. Ми склали цей пакет, зосереджуючись на тому, щоб забезпечити максимальну вигоду для України, і водночас переконатися, що не зменшити готовність оборони Естонії", – сказав Певкур.

Останній пакет допомоги включає снаряди калібру 155 мм, що є додатковим внеском Естонії в ініціативу Європейського Союзу щодо відправлення в Україну мільйона снарядів.

"Поповнення внеску Естонії частково профінансує Данія. Точні кількості не розголошуються з міркувань безпеки", - зазначається у повідомленні міністерства оборони Естонії.

"Огляд, який дав нам міністр оборони Умеров щодо ситуації на полі бою, підтвердив, що цей пакет дуже потрібен. Але це також чітко показало, що Україні, рухаючись до літа, потрібно насамперед: боєприпаси, усі елементи протиповітряної оборони, а також запчастини та засоби радіоелектронної боротьби", – прокоментував Певкур після зустрічі з Умеровим.

Раніше Естонія постачала в Україну, наприклад, протитанкові ракети Javelin, гаубиці, артилерійські боєприпаси, протитанкові міни, протитанкові гранатомети, міномети, транспортні засоби, засоби зв’язку, польові госпіталі, медичне приладдя, засоби індивідуального захисту (шоломи та ін.) та сухі пайки.

Нагадаємо, влада Естонії має намір надавати військову підтримку Україні у розмірі 0,25% ВВП протягом наступних чотирьох років.

Крім того, Естонія написала військову стратегію на 2024-2026 роки для перемоги України та поразки росії. Естонське міністерство оборони впевнене, що перемога України і поразка росії у цій війні досяжна.

Стратегія полягає у тому, щоб протягом трьох років країни-партнери мають нарощувати виробництво зброї для України, вийти на новий розвиток потужності ВПК, тоді, у 2026 році Україна може перемогти, а росія ослабнути.