Естонія вкладатиме в оборону України по 0,25% ВВП протягом наступних чотирьох років

Естонія вкладатиме в оборону України по 0,25% ВВП протягом наступних чотирьох років

Влада Естонії має намір надавати військову підтримку Україні у розмірі 0,25% ВВП протягом наступних чотирьох років.

Про це прем'єр-міністр країни Кая Каллас заявила у понеділок на прес-конференції за підсумками засідання Ради державної оборони, повідомляє Delfi.

"Якщо кожна країна внесе по 0,25%, це те, що потрібно Україні для перемоги у цій війні", - зазначила Каллас. Вона закликала партнерів по всьому світу наслідувати приклад Таллінна.

Каллас наголосила, що за останні місяці люди звикли до війни, а в демократичних країнах громадська думка уповільнює ухвалення рішень. Тому, вважає Каллас, необхідно вести "послідовну роз'яснювальну роботу" щодо важливості підтримки України.

За словами політика, з 2022 року Естонія надала Україні військову допомогу обсягом 500 млн євро. "Це необхідно і для забезпечення нашої безпеки", - пояснила вона. Каллас додала, що найближчими роками Таллінн також виділятиме Києву по 14 млн євро на рік на відновлення України та супутні проекти.

За даними Кільського інституту світової економіки, до кінця жовтня 2023 року Естонія пообіцяла передати або вже передала Україні військову та гуманітарну допомогу у розмірі 461 млн євро. Обсяг підтримки склав 1,31% ВВП Естонії, за цим показником країна знаходиться на третьому місці у світі (Норвегія – на першому, Литва – на другому, Латвія – на четвертому).

Нагадаємо, Естонія написала військову стратегію на 2024-2026 роки для перемоги України та поразки росії. Естонське міністерство оборони впевнене, що перемога України і поразка росії у цій війні досяжна.

Стратегія полягає у тому, щоб протягом трьох років країни-партнери мають нарощувати виробництво зброї для України, вийти на новий розвиток потужності ВПК, тоді, у 2026 році Україна може перемогти, а росія ослабнути.