Дуда прокоментував протести польських фермерів

Дуда прокоментував протести польських фермерів

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що блокування польсько-українського кордону є серйозною проблемою, тому її не можна розв'язати легко та швидко.

Про це він повідомив в інтерв'ю LRT.

Так він відповів на питання щодо погіршення відносин між країнами через блокаду.

"Хочу підкреслити, що саме Брюссель прийняв рішення про зняття обмежень на імпорт продовольства з України до ЄС. На жаль, це має наслідки і за межами України, в тому числі в Польщі. Ми є переважно сільськогосподарською країною, і раптом наш ринок заполонила гігантська кількість сільськогосподарської продукції з України, яка, як відомо, є світовою державою, коли мова йде про сільське господарство", - пояснив президент Польщі.

Політик наголосив, що маючи родючі чорноземи, Україна є "світовою житницею", тому велика частина світу цим користується. Проте, згідно зі слів президента, для польських фермерів це є значною проблемою, адже харчові продукти з України дешевші, тому це "руйнує місцеві ринки".

Дуда підкреслив, що це справді проблема для польських аграріїв, тому що продовольство з України дешевше і це знищує місцеві ринки. Зокрема він нагадав, що ринок Польщі значно менший, бо країна вдвічі менша за Україну.

"Я хотів би звернути особливу увагу на індустріальне сільське господарство, яким насправді не займаються українці, ним займаються великі компанії із Західної Європи, зі США. Якщо сьогодні поглянути на власників більшої частини землі, то це не українські компанії", - заявив Дуда.

Він назвав цю ситуацію парадоксальною та сказав, що "не дивно, що фермери захищаються, тому що вони інвестували у свої ферми в Польщі". Тоді як продукція з України є для них руйнівною.

Однак політик також попросив не плутати дві речі: те, як поляки допомагали та допомагають українським біженцям та політичні питання.

"Люди відкрили свої серця, вони впустили українських біженців до своїх домівок, вони дають українцям роботу в Польщі, вони піклуються про них багато в чому – це питання людських стосунків, добрих стосунків між людьми", - перерахував політик.

Він нагадав, що питання майбутнього вступу України до Європейського Союзу та відносин між ЄС та Україною є суто політичним.

"У цій сфері ми дійсно маємо питання українського аграрного експорту, яке, по суті, є політичним питанням, яке, звичайно, стосується простих людей, простих фермерів", - пояснив польський політик.

Дуда сказав, що цю проблему потрібно вирішити, але Польща не зробить цього самостійно

"...тому що якби ми спробували обмежити потік української продукції до Європейського Союзу, ми б порушили правила Співтовариства. Тому саме Брюссель повинен знайти умови, які також захистять країни-члени ЄС від ситуації, в якій ми сьогодні опинилися. Ця проблема має бути вирішена на політичному рівні", - підсував президент Польщі.

Нагадаємо, що у Польщі після атаки Ірану закликали схвалити допомогу від США.