Україна розробила модель безпілотника, який має запас ходу 3000 км і здатен досягти Сибіру, - ЗМІ

Україна розробила модель безпілотника, який має запас ходу 3000 км і здатен досягти Сибіру, - ЗМІ

Україна інвестувала сотні мільйонів доларів у безпілотники великої дії, здатні шукати та вражати віддалені цілі. Нині їх виробляє пів дюжини фірм. Найкраща з нових моделей має запас ходу 3000 км і здатна досягти Сибіру.

Про це пише The Economist.

Видання зазначає, що такі безпілотники "народжені через необхідність", оскільки Захід неохоче надавав Україні зброю далекого радіусу дії, а завдяки цим дронам ЗСУ націлилися на значну частину нафтової та військової інфраструктури росії.

"Але Білий дім не в захваті. Занепокоєння Америки були різними: від підвищення цін на нафту до перспективи неконтрольованої боротьби око за око, в якій Україна може в кінцевому підсумку програти. Побоювання щодо останнього зросли наприкінці березня, коли росія завдала шкоди енергетичній інфраструктурі України на мільйони доларів. Атаки виявили прогалини в протиповітряній обороні та вразливість нової російської маловисотної крилатої ракети Х-69. 11 квітня такі ракети знищили українську Трипільську електростанцію за 40 км від Києва, хоча вона була в зоні дії столичних ЗРК "Патріот", - нагадують у статті.

The Economist констатує, що поки що Україна ігнорує американські поради щодо скасування ударів.

"Детектив", офіцер розвідки, відповідальний за частину програми (безпілотників), каже, що він не отримував вказівок щодо операцій. Так, минулого тижня відбувся перехід від націлювання на нафтову інфраструктуру, але, ймовірно, це тимчасово. "Наші цілі змінюються щодня. Ми тримаємо росіян напоготові", - сказав він газеті.

Один виробник безпілотників великої дальності стверджує, що не всі американські представники згодні з його політикою, мовляв "його контакти "підморгували", коли передавали попередження: "Вони приватно кажуть нам продовжувати".

Він спрогнозував розширення української програми дронів найближчими місяцями. "росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з європейською росією", наголосив він.

Нагадаємо, за даними Forbes Україна, схоже, оснастила легкі літаки типу Cessna пультами дистанційного керування, начинила їх вибухівкою. Принаймні один із них (на фото, - ред.) полетів понад 1300 км і завдав удару по російському заводу в Алабузі.