Forbes з'ясував, чим Україна атакувала завод з виробництва "шахедів" в Алабузі

Forbes з'ясував, чим Україна атакувала завод з виробництва "шахедів" в Алабузі

Україна, схоже, оснастила легкі літаки типу Cessna пультами дистанційного керування, начинила їх вибухівкою. Принаймні один із них полетів понад 1300 км і завдав удару по російському заводу в Алабузі.

Про це йдеться у статті Forbes.

"За іронією долі, російський завод виробляє — як ви вже здогадалися — безпілотники", - підкреслює видання.

"Росіяни на землі зафіксували шокуючу сцену, коли літак впав на промислове містечко спеціальної економічної зони Алабуга, де робітники збирають сконструйовані в Ірані безпілотники Shahed, які, як і українські саморобні безпілотники Cessna, можуть працювати на відстані до 600 миль за допомогою вибухового вантажу", - йдеться у статті.

Forbes, який проаналізував відео влучання літака, пише, що не зовсім зрозуміло, куди він поцілив— можливо, на фабрику в Алабузі, можливо, на сусідній гуртожиток для фабричних робітників. Але це говорить про розмір вибухового навантаження саморобного дрона. Класичний Cessna 172 може тягнути вантаж вагою в півтонни на відстань до 700 миль.

"Українські інженери розробили щонайменше 16 різних типів ударних безпілотних літальних апаратів великої дальності — і, ймовірно, із супутниковим керуванням і GPS-наведенням. Цього року українські війська відсортували десятки безпілотників, які виконують односторонні місії за сотні миль углиб росії, щоб завдати ударів по нафтопереробним заводам, а тепер і заводам з виробництва безпілотників", - констатує видання.

Воно підкреслює, що нещодавні атаки на нафтопереробні заводи рф скоротили виробництво російського бензину більш ніж на 10%.

"Удари по таких заводах, як Алабуга, також можуть вплинути на російське виробництво її найкращих безпілотних літальних апаратів далекого радіусу дії Shahed, але тільки якщо Україна зможе витримати свою ударну кампанію", - йдеться у статті.

Нагадаємо, вранці, 2 квітня, безпілотники атакували територію особливої економічної зони "Алабуга" у Татарстані в рф, де знаходиться завод з виробництва "шахедів". Загалом на територію ОЕЗ "Алабуга" впали три великі БПЛА, пролунали вибухи і виникли пожежі. Місцева влада повідомляла про шістьох постраждалих.