"Єдиний телемарафон" внесли до звіту Держдепу США про порушення прав людини в Україні

"Єдиний телемарафон" внесли до звіту Держдепу США про порушення прав людини в Україні

У США вказують, що в Україні діє обмеження ЗМІ та обмеження свободи ЗМІ, наводячи приклад єдиного телемарафону, як безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами.

Про це йдеться у звіті Держдепу США про порушення прав людини в Україні за 2023 рік.

"Конституція та закон передбачали свободу вираження поглядів, у тому числі для преси та інших ЗМІ, але влада не завжди поважала ці права", - наголошують у звіті.

Держдеп нагадує, що президент Володимир Зеленський підписав указ про введення воєнного стану в лютому 2022 року після повномасштабного вторгнення росії в Україну, "що дозволило подальше обмеження ЗМІ та свободи ЗМІ".

"Наприклад, національний телемарафон – змінна платформа каналів, які дотримуються урядової лінії щодо репортажів про війну – забезпечив безпрецедентний рівень контролю над телевізійними новинами у прайм-тайм. Щобільше, деякі ЗМІ повідомили про відсторонення від вигідних контрактів на наземне мовлення та тиск з боку Офісу президента ще навесні 2022 року", - зазначається у звіті.

Держдеп зазначає, що уряд України "забороняв, блокував або накладав санкції на ЗМІ та окремих журналістів, які вважалися загрозою національній безпеці або які висловлювали позицію, яка, на думку влади, підривала суверенітет і територіальну цілісність країни".

"Деякі оратори, які критикували уряд, також були занесені до чорного списку урядових програм новин. Журналісти-розслідувачі, які критикували уряд, інколи ставали мішенню негативних кампаній у соціальних мережах, іноді через дружні до уряду канали. Інші практики продовжували впливати на свободу ЗМІ, включаючи самоцензуру", - йдеться у звіті.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль у відповіді на петицію назвав недоцільним перенаправлення коштів, призначених на телемарафон та канал FreeДом, на фінансування потреб ЗСУ.

Шмигаль заявив, що забезпечення інформаційної безпеки є частиною державної політики у сфері національної безпеки, а фінансування відповідних заходів – важлива складова протидії російській воєнній агресії.

У бюджеті на 2024 рік на телемарафон "єдині новини" закладено 1,7 млрд гривень.