Негативна тенденція щодо збільшення крадіжок із супермаркетів.

     Останнім часом спостерігається негативна тенденція збільшення кількості вчинених крадіжок із супермаркетів м. Сєвєродонецька.
     Однак, завдяки камерам спостереження, встановленим в мережах супермаркетів, співробітникам поліції вдається у найкоротші терміни розкрити вказані крадіжки та встановити осіб, що їх вчинили, з метою притягнення їх до відповідальності та повернення викраденого майна.
     Правопорушники у даній категорії дуже різні – від раніше неодноразово засуджених осіб, до законослухняних на перший погляд громадян. Нажаль, іноді серед даної категорії злочинців опиняються пенсіонери, яких штовхає на ці правопорушення важке матеріальне становище. В багатьох випадках зловмисниками виявляються цілком нормальні молоді люди, яких після випитого спиртного «тягне на пригоди».
     Здебільшого, предметами посягання стають продукти харчування та алкогольні напої. Трапляються випадки, коли правопорушникам вперше вдається винести товар через касу супермаркету, після чого вони намагаються вчинити злочин знову.
     Так, протягом поточного року Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою до суду спрямовано більше десяти обвинувальних актів за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 185 КК України (таємне викрадення чужого майна (крадіжка), за фактами крадіжок із супермаркетів.

Довідково: санкція ч. 1 ст. 185 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 3 років.

О. Колпакова, прокурор місцевої прокуратури