Реструктуризація боргів за житлово-комунальні послуги

Реструктуризація боргів за житлово-комунальні послуги. Чергове свавілля Сєвєродонецької міськради

В останній час все частіше в ЗМІ вживають слово "реструктуризація".

Мій сусід, маючи великі борги за послуги ЖКГ, вирішив розпрощатися зі своїми боргами, реструктуризувати їх, та спати спокійно.

Довелося мені разом з ним детально розібратися: як же це зробити?

Реструктуризація боргів за житлово-комунальні послуги (далі: реструктуризація) - це спосіб погашення боргу, за допомогою якого полегшуються умови сплати боргу за рахунок зміни строків сплати суми заборгованості за житлово-комунальні послуги (ЖКП). Заборгованість сплачується щомісячно.

Заборгованість за ЖКП реструктуризується на термін до 60 місяців залежно від суми боргу та рівня доходів громадян на дату реструктуризації.

Загальна сума платежів, що вносяться громадянами на оплату поточних платежів та платежів по погашенню реструктуризованої заборгованості, не повинна перевищувати 25 % доходів, сукупного доходу всіх членів сім’ї, що визначаються при нарахуванні субсидій для працюючих громадян, і 20 % - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.

Для реструктуризації заборгованості громадяни укладають з підприємствами - надавачами житлово-комунальних послуг договори про щомісячне рівномірне погашення реструктуризованої заборгованості та своєчасну сплату поточних платежів за житлово-комунальні послуги.

Заборгованість громадян, які не уклали договір про реструктуризацію заборгованості та не сплачують поточних платежів, може стягуватися житлово-комунальними підприємствами за рішенням суду.

Право громадян на реструктуризацію заборгованості за житлово-комунальні послуги регламентується наступними діючими нормативно-правовими актами:

 - Закон України Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію.

 - Закон України Про реструктуризацію заборгованості за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій і комунальні послуги.

 - Кабінет Міністрів України. Постанова від 27 червня 2003 р. N 976 Про затвердження Порядку погашення реструктуризованої заборгованості та внесення поточних платежів за житлово-комунальні послуги.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. N 848 "Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива":

«У разі отримання інформації про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг, загальна сума якої перевищує двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, субсидія на наступний строк не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує особу.
Якщо протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (у тому числі до винесення рішення судом), субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку - з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору».

Вирішив сусід безвідкладно та активно цим зайнятися.
Маючи невеликий досвід в боротьбі з беззаконням чиновників, я, по проханню сусіда, теж підключився.
Але виявилось, що з нашою міською радою досягти виконання вимог нормативно-правових актів майже неможливо.

Перше, що ми уяснили, це те, що своїми діями (бездіяльностю) у сфері управлінської діяльності посадовими особами та депутатами міськради порушено права і законні інтереси громадянина (сусіда) та створено перешкоди для здійснення громадянином його прав і законних інтересів.

Сусід звернувся письмово до керівників всіх шести житлово-комунальних підприємств з пропозицією про укладення договору реструктуризації заборгованості з плати за житлово-комунальні послуги .
Без погашення боргу або його реструктуризації йому не продовжили з травня 2017 р. дію призупиненої субсидії.
На повне погашення заборгованості в нього немає коштів.

Підприємства ЖКГ запропонували умови реструктуризації, з якими сусід не може погодитися, тому, що вони суперечать законодавству, згідно з яким щомісячна сумарна плата по погашенню боргів та поточних платежів не повинна перевищувати 20 % доходу.
Всього по боргам (не враховуючи поточні платежі) щомісячно йому потрібно сплачувати майже 1000 грн,

Ці платежі, в залежності від місяця, сягають 80 %, а то і перевищують розмір його пенсії (наприклад, в серпні).

- 1400грн - загальна місяча оплата за борги та поточні платежі за житлово-
комунальні послуги в вересні 2017 р.
...Це дорівнює 83 % від його пенсії.

...1700 грн - загальна місячна оплата за борги та поточні платежі за житлово-комунальні послуги в жовтні 2017 р.
Це дорівнює 56.3 % від його пенсії.
Від його нової, підвищеної пенсії.
А повинна бути не більше, ніж 20 % від доходу (пенсії).

...Таким чином, між сусідом та житлово-комунальними підприємствами не досягнуто домовленості щодо вирішення питання реструктуризації боргів на законних підставах.
Згідно діючому законодавству, створені органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування місцеві постійно діючі комісії з розгляду питань реструктуризації заборгованості з квартирної плати (плати за утримання житла) та плати за комунальні послуги (водо-, тепло-, газопостачання, водовідведення, електроенергія, вивезення побутового сміття) громадян, які є наймачами та власниками житлових приміщень
- узгоджують з громадянами строки погашення боргу за кожним видом послуг;
- ведуть контроль за правильністю реструктуризації заборгованості з оплати житлово-
комунальних послуг.

Міський голова та міськрада не передають заяву сусіда на розгляд цієї комісії, створюючи перешкоди для реалізації його прав та законних інтересів.
Із-за відсутності договорів реструктуризації йому вже сім місяців не призначають субсидію.
Борги за послуги ЖКХ зростають.
Сусід хоче погасити борги, укласти договори реструктуризації, але міський голова та міськрада перешкоджають цьому, не розглядаючи на комісії по реструктиризації це питання.

Нагадаю слова Гройсмана:
"Є шість мільйонів родин, які сьогодні отримують субсидії. Хочу всіх заспокоїти, що система спрацює (і відбудеться переоформлення). Усім, кому були призначені субсидії, будуть автоматично перепризначені. Дуже важливо, аби люди були уважні, коли їм виставляють рахунки, коли вони мають розібратися в цифрах. Усе інше держава зробить. Ми забезпечимо всі родини, які потребують підтримки, субсидіями. Ми дамо кожному громадянину, в якого є невисокий дохід, і ми його захистимо. ".

Сусіду не пощастило: він не попав в цю щасливу компанію з шести мільйонів.
Має стаж 45 років.

За станом здоров’я, віком та обмеженими фізичними можливостями він не може нікуди прийти особисто для вирішення цього питання.
Згідно висновку Лікарсько-консультаційної комісії: "гр. Н. нуждается в постоянном постороннем уходе, не способен к самообслуживанию".
Проживає один.
Не може віднести ні заяви, ні інші довідки та документи або одержати їх.

З цього питання з серпня 2017 р. сусід 9 разів звертався в міськраду.
Як правило, йього знову посилають в ті ЖКП, в які він звертався і які не вирішили це питання.
Та й не можуть вирішити.
Питання укладення договорів реструктуризації може бути вирішено тільки на засіданні комісії, якої, можливо, і не існує.

До кого звертався персонально? - Будь ласка:

- до міського голови – 3 рази;
- до голови комісії по реструктуризації боргів – 2 рази;
- до УПСЗН;
- в міськраду:
- до депутата Буткова І. М. Звернення переслав до жилсервісу «Світанок», яке не уповноважене збирати представників шести ЖКП;
- до депутата Ніжельської О. С. Відповідь до теперішнього часу не одержав, пройшло більше місяця.

Всього: 9 разів.
Комісія не роглянула.
Питання не вирішено.

А скільки городян із-за свавілля чиновників позбулися субсидії або були вимушені сплатити борги за останні гроші?

Коли ж міська влада навчиться шанувати закони?
Чи вони не здатні до навчання?
Пам'ятаю, в Радянській Армії комісували з формулюванням «не поддается обучению».
Може, і в даному випадку так вчинити?

«Пенсіонер Козлов»,
тел. для довідок та консультацій: 050-422-42-14.