Про хід першого туру президентських виборів на Луганщині

Про хід першого туру президентських виборів на Луганщині

В Сєвєродонецьку відбулася прес-конференція про хід першого туру президентських виборів на Луганщині. Спікерами виступили представники громадянської мережі “Опора” та Національної поліції.

Протягом усього виборчого процесу спостерігачі ОПОРИ виявляли факти недотримання виборчого законодавства, які необхідно ще ефективно і політично неупереджено розслідувати. Але, як засвідчують попередні висновки спостереження ОПОРИ, виборчий процес та його результати відображають реальний розподіл електоральних позицій громадян України.

Громадянська мережа ОПОРА відзначає наявність суттєвих проблем у гарантуванні прозорості фінансування агітаційних кампаній кандидатів на пост Президента України. Виготовлення та розповсюдження агітаційних матеріалів без вихідних даних, фінансування громадських організацій у виборчих інтересах без належного контролю з боку держави, домінування учасників виборів у окремих сегментах медіа,  реалізація анонімних негативних кампаній проти конкурентів, маніпулювання квотами “технічними кандидатами” повинні спонукати державу шукати нові інструменти для повноцінного моніторингу джерел фінансування виборчих кампаній.

За результатами паралельного підрахунку голосів, який у день голосування на виборах Президента України 31 березня 2019 року провела Громадянська мережа ОПОРА, у другий тур виходять Володимир Зеленський та Петро Порошенко. Їхні показники складають 30,1% та 15,7% при похибці 0,7%.

ОПОРА направила 1304 навчених та акредитованих спостерігачів ППГ до репрезентативної довільно обраної вибірки виборчих дільниць в усіх областях, які взяли участь у президентських виборах.

Паралельний підрахунок голосів (ППГ) є ефективним методом, який застосовують незалежні громадські спостерігачі для систематичної оцінки голосування в день виборів, включаючи підрахунок результатів на виборчих дільницях. ППГ дає можливість незалежно перевірити офіційні результати, оголошені Центральною виборчою комісією (ЦВК). ППГ здійснюється на основі звітів спеціально підготованих спостерігачів, які оцінюють якість процесу на виборчих дільницях. На відміну від екзит-полів, ППГ не включає опитування громадян щодо здійсненого ними вибору. При ППГ відбувається підрахунок фактичної кількості голосів, відданих виборчій дільниці, яка включена до моніторингу. Цей метод успішно використовується громадськими організаціями для оцінки процесу голосування в день виборів у багатьох країнах світу, включаючи Болгарію, Румунію та Грузію.

В цілому, станом на 20.00 у Луганській області зареєстровано 61 повідомлення про порушення під час виборчого процесу, В цілому, зафіксовані порушення, такі, як несвоєчасне відкриття – 2; - фотографування бюлетеня – 9; - пошкодження бюлетеня – 3; - вкидання в скриньку великої кількості бюлетенів – 1; - винос бюлетеня – 3; - підвіз виборців – 2; - заборонена агітація – 9; - замість заявника проголосувала інша особа – 4; та інші. 

На Луганщини поліцейські взяли участь у прес-конференції Громадянської мережі «Опора»

Сьогодні, помічник начальника ГУНП в Луганській області Роман Ткачов взяв участь у прес-конференції Громадянської мережі «Опора», де розповів присутнім про кількість зареєстрованих поліцією повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства у день виборів.

«Суттєвих порушень виборчого законодавства, у день волевиявлення громадян, поліцією не зареєстровано. Поліція Луганщини продовжує нести службу у посиленому режимі задля забезпечення належного рівня публічної безпеки та публічного правопорядку до закінчення підрахунку голосів», - акцентував увагу присутніх Роман Ткачов.

 

Прес-конференцію пдготовлено за підтримки CityHub. Медійну підтримку надано "Медіапростір Україна"