Увага: зміни в законодавстві для ГО

Увага: зміни в законодавстві для ГО

Громадським об'єднанням зі статусом юридичної особи необхідно подати відомості про кінцевих бенефіціарних власників! Про це повідомляє Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції.

У зв'язку з набранням чинності 28 квітня 2020 року Закону України від 06 грудня 2019 року 361-IX "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" (далі – Закон № 361-IX) Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Харків) повідомляє наступне.

Законом № 361-IX внесені зміни до низки нормативно-правових актів, у тому числі до Кодексу України про адміністративні правопорушення, до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" (далі – Закон про реєстрацію), Закону України "Про громадські об'єднання", інших законів України.

Так, зокрема внесено зміни до статті 9 Закону про реєстрацію та виключено громадські об'єднання зі статусом юридичної особи з переліку юридичних осіб, відомості про кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ) яких не містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр).

Юридичним особам, що зареєстровані до набрання чинності Законом № 361-IX, необхідно подати державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в обсязі, визначеному Законом № 361-IX, та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності. Форма та зміст структури власності встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері запобігання і протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, за погодженням з Міністерством юстиції України.

Станом на 08 травня 2020 року такий нормативно-правовий акт не прийнято!
Також, Закон про реєстрацію доповнено новими нормами щодо необхідності подання документів для встановлення відомостей про КБВ, щорічного підтвердження відомостей про КБВ. Окрім того, юридичні особи зобов’язані підтримувати інформацію про КБВ та структуру власності в актуальному стані, оновлювати її та повідомляти державного реєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, та подавати державному реєстратору документи, що підтверджують ці зміни. Якщо зміни у структурі власності та інформації про КБВ юридичної особи відсутні, юридичні особи зобов’язані повідомляти державного реєстратора про відсутність таких змін при проведенні державної реєстрації будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі.

Звертаємо увагу, що передбачено адміністративну відповідальність за несвоєчасне подання державному реєстратору передбаченої Законом про реєстрацію інформації про КБВ або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про КБВ.

Разом з тим, ще раз наголошуємо, що станом на 08 травня 2020 року відсутній нормативно-правовий акт, яким затверджена форма та зміст структури власності. У зв'язку з чим, до дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності юридичної особи, подання державному реєстратору такого документу як структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства, не вимагається.

У зв'язку з вищенаведеним, звертаємось до громадських об'єднань зі статусом юридичної особи з проханням слідкувати за новинами в частині прийняття нормативно-правового акту, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м.Харків) обов'язково розмістить інформацію про прийняття такого нормативно-правового акту та про подальший порядок дій на вебсайті Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Харків) та у мережі Фейсбук.

Додаткову інформацію у Луганській області можна отримати звернувшись до відділу державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та громадських формувань у Луганській області Управління державної реєстрації Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) – 93404, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Єгорова, 22, номери телефонів – 0953624202, 0645242216 або за допомогою онлайн чату для громадських формувань за посиланням: https://kharkivobljust.gov.ua/online-chat-gf/.