Прокурорський нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян

    Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою відповідно до статті 26 Закону України «Про прокуратуру» здійснюється нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, в Ізоляторі тимчасового тримання № 1 Головного управління Національної поліції в Луганській області, який є установою попереднього ув’язнення.
    Установа розташована за адресою: м. Сєвєродонецьк, вул. Партизанська, буд. 14 та введена в експлуатацію у 2017 році.
    Ізолятор тимчасового тримання № 1 ГУНП в Луганській області (далі – ізолятор) у поточному році обслуговував Сєвєродонецький та Рубіжанський відділи поліції, Луганський апеляційний суд, Сєвєродонецький та Рубіжанський міські суди, СБУ, Луганську обласну прокуратуру, військову прокуратуру України.
    У поточному році наглядова діяльність здійснювалася у формі регулярних, а також раптових перевірок додержання законів у діяльності цієї установи попереднього ув’язнення. До проведення перевірок залучались спеціалісти Держпродспоживслужби в Луганській області, Сєвєродонецького міського управління ГУ ДСНС України у Луганській області, лікарі закладів охорони здоров’я м. Сєвєродонецька.
    Перевірками виявлені порушення законодавства, що регламентує діяльність установи попереднього ув’язнення, зокрема: невиконанні обов’язків із приймання затриманих і взятих під варту осіб; медичного та санітарно – протиепідемічного забезпечення ув’язнених; незабезпечення належної охорони осіб, взятих під варту; вимог щодо роздільного тримання окремих категорій ув’язнених.
    З метою усунення виявлених порушень та недопущення їх в подальшій діяльності Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою на ім’я керівництва Головного управління Національної поліції в Луганській області внесено 4 документи реагування про усунення порушень закону, причин та умов, що їм сприяли, які розглянуті та задоволені, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 3 особи.
    Крім того, за результатами особистого прийому та розгляду звернень осіб, утримуваних в ізоляторі, прокурорами Сєвєродонецької місцевої прокуратури внесені відомості до ЄРДР та розпочате досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом спричинення ув’язненому тілесних ушкоджень внаслідок перевищення службових повноважень працівниками ізолятора, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України, яке з урахуванням правил підслідності, визначених кримінальним процесуальним законодавством, передано для розслідування до уповноваженого органу досудового розслідування – територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого в місті Краматорську.

Д. Куцелепа, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури