Ліжок не вистачає, а пацієнтів лікують хворі на COVID лікарі

Ліжок не вистачає, а пацієнтів лікують хворі на COVID лікарі

Переповнені інфекційні відділення, катастрофічна нестача лікарів і медсестер, інфіковані медики, які лікують хворих, — все це реалії «червоного» рівня епідемічної небезпеки, на якому зараз перебуває вся Луганська область.

Як лікарі і лікарні цього регіону працюють на межі можливостей — у матеріалі hromadske.

Тривалий час Луганська область була взірцем боротьби з коронавірусом. Завдяки жорстким обмежувальним заходам (аж до закриття кордонів області!) вона довго лишалась єдиним українським регіоном, в якому не було смертельних випадків. Низькою була і кількість хворих на COVID-19.

Зараз усе інакше. Із 19 жовтня вся підконтрольна Україні територія Луганщини входить до «червоної» зони. У інших областях до найбільш небезпечної категорії потрапляли лише окремі міста та райони.

Сєвєродонецьк: від свинячого грипу до COVID-19

Березень 2020-го. У Сєвєродонецьку — нинішньому адміністративному центрі Луганської області — ще не зареєстровано жодного випадку COVID-19. І коли запитуєш інфекціоніста про пандемію, він охочіше розповідає не про «корону», якої ще не бачив, а про грип A/H1N1.

«2009 року у нас на 30 ліжках було понад 40 хворих, але ми нікому не відмовили в госпіталізації! Тоді лікарі теж були в масках, окулярах. Потім зрозуміли, що достатньо надіти „забрало“ або звичайні окуляри, рукавички й не лізти до обличчя руками. Тоді з персоналу захворіла лише одна санітарка. І лише один смертельний випадок був у місті», — розповідав тоді інфекціоніст.

Через сім місяців, у жовтні 2020-го, я намагаюсь вмовити гендиректора Сєвєродонецької міської багатопрофільної лікарні Романа Водяника дозволити зйомку в інфекційному відділенні.

«Якщо, не дай боже, захворієте, тоді потрапите до нас і знатимете все! У мене хворів один журналіст. Він лежав у відділенні і робив навіть якісь репортажі „з місця подій“», — відповідає гендиректор. 

Одночасно і пацієнт, і лікар

«Під ковідних хворих у нас 90 ліжок, — каже Водяник. — Але бачимо, що цього мало, і ми частково терапевтичне відділення, тобто весь поверх, переводимо під ковід. Адміністрації міста й області дали нам додаткові кошти, і ми змогли обладнати ці місця «киснем». Тож сьогодні-завтра у нас уже буде не 90 місць, а 120. Учора було 90, і ми були заповнені на 100%. Збільшуємо до 120 — і ми вже на 70-80% заповнені».

Але проблема не в кількості місць (за потреби інфікованих можна розмістити хоч на всіх 640 ліжках, що є в лікарні), а у підготовлених медиках.

«Зараз основне питання — це лікарі, медсестри, санітарки. Їх ніякий волонтер не замінить, — переконаний Водяник. — Навіть не кожен лікар має потрібні знання, щоб лікувати тяжкі пневмонії. У мене в трьох відділеннях лікарі одночасно хворіють на ковід, лікуються, і вони ж лікують своїх пацієнтів. Тобто, якщо медик або на стадії одужання, або хворіє у легкій формі, то він у своєму відділенні одночасно і пацієнт, і лікар».

Наразі на COVID-19 хворіють 12 медиків з інфекційного відділення. А загалом у лікарні позитивні діагнози отримали 60 медпрацівників.

Двоє медиків вже тиждень перебувають у реанімації у важкому стані. Обидва працювали з хворими на COVID.

«У нас лікарі й медсестри працюють і на півтори, і на дві ставки. Ми навіть не можемо оплатити ту кількість годин, яку вони відпрацьовують. Я вважаю, що це тихий мовчазний подвиг медперсоналу», — каже Водяник.

Нещодавно голова Луганської ОДА Сергій Гайдай анонсував плани посилити інфекційні відділення інтернами й лікарями, які вже вийшли на пенсію.

У Сєвєродонецьку кажуть, що їх вже залучають, однак лише до роботи з тими, хто хворіє у легкій формі. Адже необхідної кваліфікації для роботи з випадками середнього та тяжкого ступенів вони не мають.