Словник Сєвєродонецька 2020

Словник Сєвєродонецька 2020

Поточний рік був нелегким для сєвєродончан: коронавірус, збільшення безробітніх, посуха, пожежі, введення ВЦА, знову пожежі... Редакція ЗМІСТ запитала мешканців міста з яким словом у них асоціюється 2020 рік. Опитування проводили через соцмережі та на вулицях Сєвєродонецька. 

А

АЗОТ - у квітні цього року знов запрацював цех з отримання аміаку Сєвєродонецького об'єднання «Азот». “Це значить, що промисловість регіону ще зарано ховати” - Марія.

Б

Безробіття - на початку квітня найбільше зростання безробітних на Луганщині спостерігалося саме у Сєвєродонецьку. “Це було пов’язано із карантином, ФОПи припиняли свою діяльність, малий та середній бізнес закривались на певний час та зверталися до нас” - зазначив у коментарі для Z Сергій Болотський, директор Луганського обласного центру зайнятості.

В

ВЦА - Президент України Володимир Зеленський постановив утворити військово-цивільну адміністрацію міста Сєвєродонецька Луганської області 28 липня 2020 року. А 5 серпня голова Луганської ОДА Сергій Гайдай офіційно представив керівника міської ВЦА - Олександра Стрюка.

Втрати - мешканці міста надто часто стали ховати близьких та рідних. Загибелі траплялися з різних причин: внаслідок пожеж чи вибухів, на воді, від ускладнень після хвороб тощо. “Цього року в мене дуже сильно хворів чоловік, він вмер. Для мене це жахливий рік” - Тетяна.

Війна на Донбасі триває вже шостий рік.

Д

Децентралізація - 17 липня Україна отримала новий адміністративний поділ, зокрема, на Луганщині сформовані 8 районів, половина з яких – на непідконтрольних урядом території.

Дистанційка. З квітня 2020 року чимала кількість людей перейшли на дистанційну роботу, а учні - частково на дистанційне навчання. “Мене перевели на дистанційний графік роботи, а дочка до вересня вчилася по інтернету. Маю сказати, що особисто мені такий ритм життя підходить. Я стала більш виваженою, більше часу приділяю малій”, - Тетяна.

Ж

Житло для ВПО - назва проєкту, який реалізує Міжнародна організація з міграції (МОМ). Кошторисна вартість проекту: 22,100,000.00 ЄВРО, а строк його реалізації становить 5 років — до 24 березня 2025 року. Детальним планом території 80-го мікрорайону 80 передбачено будівництво двох троьохпід’їзних чотирьохповерхівок на 96 квартир та трьох однопід’їзних чотирьохповерхівок на 48 квартир. Загальна кількість квартир -144.

I

Ivonin Park - найпопулярніше місце для родинного відпочинку цього літа. У сквері є дитячий майданчик, фотовиставка, оригінальні клумби, багато зеленої дерев та кущів, сцена, лавки-гойдалки та екран, де здебільшого, транслювали мультфільми.

К

Коронавірус. Це слово не сходить з вуст мешканців міста. Кожен другий під час нашого опитування назвав саме його.

КПВВ. На момент написання статті, на Донбасі з 7 КПВВ працює тільки одне - КПВВ «Станиця Луганська».

Л

ЛІС. За попередніми оцінками експертів, для відновлення екосистеми лісів Луганщини потрібно не менше 50 років. «Наслідки вражають. Ми проводили обстеження по кромці території згарища Сєвєродонецького ЛМГА, які показали, що 75% продуктивних листяних та соснових дерев пошкоджені як верховою, так і стійкою низовою пожежною», - говорить начальник відділу нагляду та прогнозу ДСЛП «Харківлісозахист» Тетяна Кучерявенко.

М

Меморіал. У День захисника України, 14 жовтня, на території 59-го військового мобільного госпіталю в Сєвєродонецьку відкрили меморіальний знак медичним працівникам, які загинули під час бойових дій. На меморіалі зазначені прізвища 73 військових медиків Збройних Сил України, які віддали свої життя, виконуючи військовий обов’язок в зоні проведення антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил з 2014 по 2020 роки. «Вони були янголами-охоронцями для наших військових, рятували їхні життя, та так сталося, що під час виконання завдань, віддали свої. Упевнений, що багато українських воїнів завжди будуть вдячні цим лікарям» – зазначив під час відкриття меморіального знаку голова обласної держадміністрації Сергій Гайдай.

Маски стали невід'ємною частиною нашого будення. Проте не всі мешканці міста серйозно поставилися до необхідності їх носити. Активісти намагалися привернути якомога більше уваги до проблеми - на початку квітня у Сєвєродонецьку було безкоштовно розповсюджено понад 2,5 тис. медичних масок.

П

Пожежі. Наприкінці вересня-початку жовтня 2020 Луганщина пережила жахливі лісові пожежі. Вогонь пройшов більше 20 тисяч гектарів лісів, зачепив 30 населених пунктів. Загинуло 11 цивільних і 3 військових. Згоріли понад 500 приватних будинків. До ліквідації наслідків пожежі було залучено 1229 осiб та 204 одиниці техніки, від ДСНС - 516 осiб та 107 од. техніки - в тому числі із Луганської, Донецької, Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Полтавської та Харківської областей.

С

Санітайзер - новомодне слово, але міцно закріпилося у обіході містян, витіснивши таке знайоме “антисептик”.

Самоізоляція - це утримання від контакту з іншими, щоб зменшити ризик інфікування. “Я перехворіла на коронавірус в серпні. В мене була легка форма, але я сиділа вдома майже три тижні побоюючись виходити з кімнати. Хвилювалася, щоб не заразити родину. Все обійшлося”, - розповідає про свій досвід Ольга.

Т

Тротуари. Влітку на центральній вулиці Сєвєродонецька капітально відремонтували пішохідні доріжки. “Вперше за 30 років, що я живу у Сєвєродонецьку, тут, на Гвардійському, поклали тротуари!” - радіє Михайло.

Щ

Щастя - форпост Луганщини.