Відновлення доріг Сєвєродонецьк – Старобільськ – Сватове планується у 2021 році

Відновлення доріг Сєвєродонецьк – Старобільськ – Сватове планується у 2021 році

Відновлення «трикутника» за транспортним маршрутом Сєвєродонецьк – Старобільськ – Сватове планується у 2021 році. Про це заявив Олег Кравцов, заступник начальника Служби автомобільних доріг під час онлайн-конференції “Ремонт доріг на Луганщині”.

Цього року масштаб дорожніх робіт у Луганській області став рекордним. На початку 2020 року план Служби автомобільних доріг у Луганській області складав 193 км. Фактично, станом на 01.12.2020 на Луганщині відремонтовані майже 255 кілометрів доріг –забезпечено безперешкодний проїзд. На деяких об’єктах тривають роботи по організації дорожнього руху, нанесенню розмітки, встановленню автопавільйонів тощо.

Що зроблено?
Маршрут від Станиці Луганської до Сєвєродонецька – головний цьогорічний об’єкт Національної програми «Велике Будівництво». 
Роботи проводилися одночасно трьома підрядниками  на дорогах Т-13-06, Н-21, Т-13-09, Р-22. Маршрут Станиця Луганська – Сєвєродонецьк  проходить через населені пункти – Станиця Луганська,  Макарове, Нижня Вільхова Тепле, Нижньотепле, Петропавлівка (Станично-Луганський район),  Щастя, Новоайдар, Айдар-Миколаївка, Новоохтирка, Смолянинове, (Новоайдарський район),  Сєвєродонецьк.
Ця дорога  є однією з пріоритетних для держави.   Дорогу на Станицю Луганську обіцяли зробити ще п’ять років тому, у 2015 році. Втім, реально  зробили  тільки зараз.
На маршруті Станиця Луганська – Сєвєродонецьк працювали потужні українські компанії – ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл»,  ТОВ «Автомагістраль-Південь», ТОВ «Ростдорстрой». Дорогу побудували не тільки швидко, а й якісно. Зараз ці компанії, обрані за тендерами у системі Prozorro,   продовжують працювати на інших дорогах Луганщини.

Маршрут «Сєвєродонецьк – Золоте». Основні роботи  на дорозі Р-66 Контрольно-пропускний пункт «Демино-Олександрівка» – Сватове – Лисичанськ – Луганськ завершені та забезпечено безперешкодний проїзд.  Залишилося провести розмітку.  
Дорога  проходить через населені пункти – Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Гірське (Попаснянський район).   Підрядник – ТОВ «Ростдорстрой». Ремонтні роботи   проходять  одночасно  на трьох ділянках протяжністю 35,7 км. На ділянці км 158+850 – км 165+300 (місто Сєвєродонецьк), на ділянці км 165+300 – км 178+800 (місто Лисичанськ) – закінчено укладання нижнього шару асфальтобетону. На ділянці км 178+800 – км 194+500 – проведено  фрезерування, укладання ОМС,  закінчено укладання нижнього   шару асфальтобетону, укладено 7 км ЩМА.
Дорога Т-13-16 під’їзд до міста Первомайськ км 0+000 – км 8+200 (протяжність ділянки ремонту  8,2 км) – проведено  фрезерування та укладання органо-мінеральної суміші (ОМС), закінчено укладання нижнього та верхнього шарів, проведена розмітка, встановлені автопавільйони. Дорога проходить через  населений пункт Гірське, Золоте (Попаснянський район).

Маршрут «Старобільськ – Новоайдар». Майже закінчені основні ремонтні роботи  на дорозі Н-21 Старобільськ – Луганськ – Хрустальний – Макіївка – Донецьк, від Старобільська до Новоайдару – загальна протяжність більш ніж 40 км. Дорога проходить через населені пункти  Старобiльськ, Половинкине, Байдівка, Шульгинка, Штормове, Переможне, Денижникове, Новоайдар. Роботи виконують два підрядники – ТОВ «Ростдорстрой» (км 0 +000 – км 20 +000)  та ТОВ «Автомагістраль-Південь»  (км 20+000 – км 39+960).
Ця дорога  була однією  з проблемних на Луганщині.  На деяких ділянках на маршруті від Старобільська до Новоайдару,  дорожнє покриття  абсолютно зношене, а пересуватися по такій дорозі було небезпечно. 

По всій протяжності маршруту закінчено  фрезерування зношеного дорожнього покриття. Закінчено укладання нижнього шару асфальтобетону. Проводилися  роботи по розширенню дорожнього полотна до 8 м (ширина дороги була 7 метрів).  Укладання верхнього шару зроблено 30 км із 40. За сприятливої погоди основні роботи  планують завершити до кінця поточного року. Наступного 2021 року – нанесення дорожньої розмітки, встановлення дорожніх знаків та закінчення установлення бар’єрного огородження. 

Дорога Н-26 Чугуїв – Мілове (через Старобільськ) поєднує Харківщину та Луганщину, а також з’єднує райони Луганської області. Загалом на Луганщині, на дорозі Н-26,  за ініціативи Президента України, буде відремонтовано понад 100 км дороги.
У поточному році вже здана в експлуатацію 10-ти кілометрова ділянка (км 148+000 – 158+000), між населеними пунктами Сватове та Містки. Виконавець робіт – підрядна організація – ТОВ «БК ЄВРОДОР».

Розпочато  капітальний ремонт  на дорозі Н-26 на ділянці км 161+000 – 167+000, знаходиться між населеними пунктами Сватове та Містки.  Наразі проведено облаштування узбіччя, проведено  холодне фрезерування старого дорожнього покриття, укладання основи органо-мінеральної суміші, триває укладання нижнього шару. Роботи продовжаться у 2021 році. Підрядник – ТОВ «БК ЄВРОДОР».  
Розпочаті роботи на дорозі Н-26 км 230+000 –  км 300 + 885. Роботи проводяться на двох ділянках: км 230+000 – км 265 + 000 (від Євсуга до Біловодська), км 265+000 – км 300 + 885 (від Біловодська до Мілового). Проведено  фрезерування, розширення дороги та укладання ОМС. У нижньому шарі – близько 20 км. Роботи продовжаться у наступному 2021 році. Підрядник ТОВ «Онур Конструкціон Інтернешнл».
Дорога Н-26 – одна з  головних транспортних магістралей Луганщини. Дорога  починається в місті Чугуїв (Харківська область), на Луганщині проходить  через  місто Сватове, села Містки, Калмиківка, Підгорівка, місто Старобільськ, смт Біловодськ,  закінчується в смт Мілове  на кордоні з Росією. 

Відбудова мостів
На маршруті Станиця Луганська – Сєвєродонецьк, у місті Щастя,  закінчено капітальний ремонт шляхопроводу через залізницю на км 68 + 910 автомобільної дороги Н-21 Старобільськ – Луганськ – Хрустальний – Макіївка – Донецьк.
Роботи проводила фірма-підрядник ТОВ «Укртрансміст» (місто Київ).  Завершені всі роботи, нанесена  розмітка, встановленні огородження та дорожні знаки. 
На фінальній стадії  реконструкція мосту через річку Айдар. Міст розташований поблизу смт Новоайдар, на км 42+533 дороги Т-13-06  Сєвєродонецьк – Новоайдар.
Підрядник – ТОВ «Мостстройком» (місто Дніпро).  Вже повністю готова ліва частина мосту, тут вже  покладено асфальтобетон. Мостобудівники працюють по правій проїзній частині.  Роботи ведуться у двозмінному режимі. Планується, що за сприяння погоди, основні роботи на Новоайдарському мосту будуть завершені до кінця поточного року.

Якість у пріоритетах
За словами Олега  Кравцова, контроль за якістю робіт – один з пріоритетів діяльності  Служби автомобільних доріг у Луганській області.  Хід проведення робіт, дотримання технологічного циклу на дорогах та мостах знаходяться  під  контролем спеціалістів Служби автомобільних доріг у Луганській області.
Окрім того, за ходом робіт,  за якістю будівельних матеріалів ведуть  нагляд експерти державного підприємства «Науково-технічний центр «Дорожній контроль якості», незалежні експерти та лабораторії, зокрема, ТОВ «Ежіс Україна» (Франція).  Фірма проводить нагляд за роботами з капітального ремонту шляхопроводу через залізницю  неподалік міста Щастя та Новоайдарського мосту.
«Нещодавно, ми повністю завершили капітальний ремонт шляхопроводу.  Кожен день на об’єкті працював представник  ТОВ «Ежіс Україна».  На відкриття приїхав генеральний директор компанії ТОВ «Ежіс Україна» Арно Де Ружі. Я впевнений, що  незалежний технічний нагляд – політика Укравтодору і це крок до майбутнього. Це перший досвід залучення іноземних фахівців. Втім він буде продовжений на інших об’єктах на Луганщині, зокрема, на дорозі Н-26. Залучаємо інших незалежних експертів», – розповів  журналістам Олег Кравцов.

Проблема старих мостів
На Луганщині відбувається також ремонт мостів за рахунок коштів експлуатаційного утримання. Завершені аварійні ремонтні роботи з ремонту мосту через річку Деркул. Міст розташований на км 72+331 автомобільної дороги  Т-13-14 (Біловодський район, поблизу населеного пункту Городище). Головний підрядник  – ДП «Луганський облавтодор». Замовник робіт – Служба автомобільних доріг у Луганській області.  Наразі триває ремонт (погода не заважає його проведенню) двох мостів у Білокуракинському районі у селі Нещеретове. Виконуються роботи, які дозволять подовжити термін служби зазначених споруд. Мости розташовані на автомобільній дорозі територіального значення  Т-13-13.
Мости було збудовано у 60-70 роках ХХ сторіччя. Жодного разу вони не ремонтувалися капітально.  Загалом на Луганщині налічується близько 200 мостів, шляхопроводів та інших штучних споруд. Більша частина з них була збудована 50-60-70 роки минулого століття.  Проїжджа частина на мостах, асфальтобетонне покриття і опори, потребують капітального ремонту, а подекуди – повної заміни.
Наступний 2021 рік має стати роком мостів на Луганщині. Всього на території Луганської області налічується 5 900 км автомобільних доріг загального користування, у тому числі на контрольованій території – 3 600 км. Мережа автомобільних доріг  державного значення налічує 1 200  км. У 2020 році Службою було прийнято на баланс ще 13 км регіональної дороги із комунальної власності м. Лисичанськ, де заплановано проведення ремонтних робіт.   
Олег Кравцов нагадав, що Служба автомобільних доріг  несе відповідальність за стан справ на дорогах державного значення. Дороги місцевого значення  передані на баланс Луганської облдержадміністрації та органів місцевого самоврядування. За комунальні дороги несуть відповідальність місцеві органи влади. 

Плани на 2021 рік
Відновлення «трикутника» за транспортним маршрутом Сєвєродонецьк – Старобільськ – Сватове планується у 2021 році. Це - одне з пріоритетних завдань по відновленню транспортної інфраструктури області. На 175,6 км зараз розробляються проєкти з відновлення автомобільних доріг коштом Міжнародного банку реконструкції та розвитку (МБРР), на них ремонти розпочнуться в 2021 році.
Відновлення автомобільних доріг за рахунок коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку:  
1) Ремонт автомобільної дороги Р-66 КПП "Демино-Олександрівка" – Сватове – Лисичанськ – Луганськ  на ділянці км 16+600 – км  86+600 (протяжністю 70 км).
2) Ремонт автомобільної дороги Р-66 КПП "Демино-Олександрівка" – Сватове – Лисичанськ – Луганськ  на ділянці км 93+400 – км 145+075 (протяжністю 51,6 км).
3) Ремонт ділянки автомобільної дороги Т-13-02 КПП "Танюшівка" – Старобільськ – Бахмут на ділянці км 71+900 – км 93+500 (протяжністю 21,6 км).
4) Ремонт автомобільної дороги Т-13-02  КПП "Танюшівка" – Старобільськ – Бахмут на ділянці  км 101+000 – км 121+400 (протяжністю 20,4 км).
В планах на наступний рік також відремонтувати дорогу Т-13-07 – Сватове – Білокуракіно – Новопсков – Марківка – Мілове, дорогу Т-13-14 – КПП «Просяне» – Марківка – Біловодськ – Широкий, дорогу Р-66 – ділянка  Троїцьке – Сватове – Рубіжне та інші дороги.


Захід проведено в межах проекту «СІТІ-ХАБ: платформа діалогу громади та влади», що підтримується Програмою ООН із відновлення та розбудови миру.  

Фото Служби автомобільних доріг