«Швидка» стане швидшою, але виїжджати буде на критичні та екстрені стани

«Швидка» стане швидшою, але виїжджати буде на критичні та екстрені стани

В Українi триває реформа медицини. Крок за кроком суттєвих змiн зазнають всi її напрями. Наразi – час трансформацiї екстреної медичної допомоги. На якiй стадiї цей процес в нашiй областi – далi

НОВI АВТО ТА ДИСПЕТЧЕРСЬКА СЛУЖБА

Концепцiю розвитку екстреної медичної допомоги в Українi було ухвалено Кабмiном ще у 2019-му. Вiдповiдно до неї, упродовж 5 рокiв у сферi екстреної медичної допомоги повиннi вiдбутися наступнi змiни: створена нова IТ-структура, щоб мати iнформацiю про стан кожного виклику «швидкої» в режимi реального часу; впровадженi новi моделi навчання працiвникiв i контроль їхніх компетенцiй; оновленi протоколи дiй диспетчерiв та бригад; працiвники забезпеченi новими авто та обладнанням; перебудованi приймальнi вiддiлення у лiкарнях, а також ще низка заходiв.

Пiлотнi проєкти реформи були запущенi у шести регiонах. Наразi змiни тривають по всiй країнi. Луганська область – не виключення. Так, наприкiнцi 2020 року Луганський регiональний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф придбав шiсть нових автомобiлiв. Витратили на них близько 12 млн грн.

– Автомобiлi придбанi Центром за кошти Нацiональної служби здоров’я України з так званого «ковiдного» пакету, що дає змогу лiкувальним закладам купувати засоби захисту та боротьби з поширенням хвороби в умовах пандемiї, – зазначив Дмитро Кисельов, генеральний директор Центру. – Машини оснащенi вiдповiдно до ДСТУ дефiбриляторами, шприцевими насосами – iнфузоматами, спецiальною системою кисневої подачi i додатково – кисневими концентраторами, з якими можна працювати як в салонi, так i на мiсцi подiї.

Також за новими правилами, встановленими Нацiональною службою здоров’я України, тепер виклики прийматимуть не окремi станцiї «швидкої» допомоги, а єдиний диспетчерський центр. На Луганщинi територiально вiн знаходиться в Старобiльську.

– В Луганської областi створено оперативну диспетчерську службу КНП «Луганський регiональний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», – розповiв Юрiй Стогнiєв, директор Департаменту охорони здоров’я Луганської облдержадмiнiстрацiї. – Наразi триває робота, щоб єдина диспетчерська служба працювала таким чином, щоб кожен мешканець областi, що зателефонував за номером «103», мiг бути впевненим, що за необхiдностi, до нього буде направлена найближча бригада екстреної медичної допомоги.

За словами Юрiя Стогнiєва, створення сучасної диспетчерської служби дозволить зменшити час обробки кожного виклику ЕМД вiд 3-5 до 1 хвилини у 90% випадкiв. Зменшити на 20 % пробiг автомобiлiв екстреної медичної допомоги. А також – час прибуття на екстренi виклики: до 10 хвилин – у мiстах i до 20 хвилин – у сiльськiй мiсцевостi.

Для розмiщення диспетчерської служби на баланс областi було взяте нежитлове примiщення у Старобiльську, де наразi вже проведено капiтальний ремонт. Зокрема, змонтована система опалення будiвлi, пiдключено газ, водопостачання, водовiдведення, встановленi системи пожежного сповiщення та гучномовного зв'язку, обладнанi кiмнати зберiгання медичних препаратiв та виробiв медичного призначення.

Для забезпечення повноцiнної роботи єдиної диспетчерської прокладено першу та другу (резервну) лiнiї зв’язку. Але наразi, за словами директора Департаменту охорони здоров’я, система забезпечення зв'язку ще потребує вдосконалення i залишається однiєю з найбiльш актуальних для нової структури проблем.

За всiма iншими параметрами будiвля повнiстю вiдповiдає вимогам експлуатацiї: прибудинкова територiя облаштована тротуарною плиткою, створенi мiсця паркування санiтарного транспорту, змонтоване зовнiшнє освiтлення. Територiю пiдроздiлу вiддiлили огорожею.

Загальна вартiсть виконаних робiт з пiдготовки примiщення до функцiонування склала 18,9 млн грн.

ЧОТИРИ КАТЕГОРIЇ ПОРЯТУНКУ

Вiдбулися змiни i в правилах виклику «швидкої». За вiдповiдною постановою Кабмiну з початку поточного року всi звернення подiлятимуться на чотири категорiї залежно вiд стану пацiєнта. Мета цих змiн, за словами прем'єр-мiнiстра Дениса Шмигаля, – оптимiзацiя роботи екстреної допомоги.

– Це дозволить знизити рiвень смертностi, адже встановлюється прiоритет для пацiєнтiв iз критичним станом, – пояснив прем’єр-мiнiстр.

Iз 1 сiчня всi виклики подiляються на критичнi, екстренi, неекстренi та непрофiльнi. Стан пацiєнта та обставини подiй виклику визначає диспетчер оперативно-диспетчерської служби центру екстреної медичної допомоги. В залежностi вiд цього вiдрiзнятиметься норматив за часом прибуття бригади швидкої.

Якщо пацiєнт «у критичному станi» – норматив прибуття швидкої становитиме 10 хвилин iз моменту звернення до диспетчера. З огляду на обставини, якi не залежать вiд системи надання екстреної медичної допомоги, допускається перевищення зазначеного нормативу, але не бiльше нiж у 25% випадкiв. Пацiєнт «в екстреному станi» очiкуватиме на «швидку» не бiльше 20 хвилин iз допустимим перевищенням зазначеного нормативу, але не бiльше нiж у 15% випадкiв.

Якщо ж виклик потрапив до категорiї «неекстрених» чи «непрофiльних», «швидка» на виклик не виїжджатиме, диспетчер служби порекомендує звернутися до сiмейного лiкаря або до найближчого вiддiлення екстреної медичної допомоги i за потреби надасть дистанцiйну медичну консультацiю.

В ЯКИХ ВИПАДКАХ ПОТРIБНО ТЕЛЕФОНУВАТИ ДО 103 ТА РОЗРАХОВУВАТИ НА ПРИЇЗД БРИГАДИ?

Швидка допомога обов’язково приїде до людини, яка потребує невiдкладної допомоги. Зокрема при:

– знепритомленнi та судомах;

– раптових розладах дихання та раптовому болю у дiлянцi серця;

– блювотi кров’ю та зовнiшнiй кровотечi;

– гострому болю у черевнiй порожнинi;

– ознаках гострих iнфекцiйних захворювань;

– порушеннi мовлення, слабкостi у кiнцiвках, що виникли раптово;

– гiпо- та гiперглiкемiчних комах;

– гострих психiчних розладах, що загрожують життю i здоров’ю пацiєнта
та/або iнших осiб;

– усiх видах травм та ураженнi електричним струмом, блискавкою, при теплових ударах, асфiксiї тощо;

– ушкодженнях пiд час ДТП, аварiї на виробництвi, стихiйного лиха тощо;

– отруєннях, укусах тварин, змiй, павукiв та комах, а також анафiлактичних реакцiях;

– порушеннях нормального перебiгу вагiтностi.