Обережно шахраї!

   Статтею 190 Кримінального кодексу України передбачена кримінальна відповідальність за заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство).
   Упродовж 2020 року за фактами шахрайських дій Сєвєродонецьким відділом поліції розпочато 427 кримінальних проваджень.
   При цьому, упродовж жовтня-грудня 2020 року зареєстровано 14 заяв постраждалих осіб від «шахраїв», які скористались безпорадним станом потерпілих та отримали від них відомості, що стали підставою для незаконного заволодіння коштами.
   Серед потерпілих осіб переважна більшість осіб похилого віку.
   Проведеною аналітичною роботою встановлені наступні характерні ознаки шахрайських дій:
 - злочинець достатньо швидко говорить, намагається налякати співрозмовника (рідна людина потрапила в ДТП, з картки намагаються зняти гроші, платіж не проходить);
 - злочинець не дає змогу співрозмовнику прийти до тями, вимагає вчинити певні дії негайно (назвати реквізити банківської карти, перерахувати гроші на порятунок рідного, перевести заощадження на інший рахунок/обнулити власний рахунок);
 - злочинець не може назвати жодного конкретного факту (місто, данні близького, який «втрапив в халепу», назву банківської установи, де ви зберігаєте грошові кошти), він користується лише тією інформацією, яку надали йому ви (назвали ім’я сина/доньки, назву банку);
 - частіше за все шахраї – це чоловіки 20-40 років, що мають навики у психології.
   Сєвєродонецька місцева прокуратура інформує про наступні застереження:
 1. За телефонними дзвінками, смс-повідомленнями, при особистому спілкуванні нікому не надавати відомості про pin-код та cvv-код своїх банківських карток. Працівникам банків для роботи ця інформація не потрібна та вони вказану інформацію ніколи не питають у клієнтів.
 2. При використанні послуг продажу або купівлі товарів через мережу Інтернет користуватись послугою «післяплати», а саме, оплати товару після його отримання.
 3. Якщо особам повідомляють, що з родичем сталась біда і потрібні гроші, необхідно обов’язково перевірити вказану інформацію. В жодному разі не передавати грошові кошти стороннім особам чи не здійснювати грошові перекази задля допомоги нібито постраждалим особам.

Яна Наконечникова, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури