Далівці взяли участь у міжнародній студентській олімпіаді з програмування

Далівці взяли участь у міжнародній студентській олімпіаді з програмування

Дві команди студентів кафедри комп’ютерних наук та інженерії Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля з другого та четвертого курсів увійшли до чвертьфіналу 45-ї студентської Першості світу з програмування ICPC (International Collegiate Programming Contest) в сезоні 2020/2021 н.р.

Цього року захід відбувся в «адаптивному» організаційному форматі. З урахуванням карантинних обмежень формат передбачав мінімізацію переїздів команд, тому локацією для проведення олімпіади став СНУ ім. В. Даля.

Змагання пройшли за класичними правилами ІСРС, згідно з якими кожна команда збирається у повному складі й працює за одним комп'ютером. До складу команди КІ-19д увійшли Д. Матюк, О. Мишко та І. Губаренко, а в команді КІ-17д виступили Ю. Бондар, М. Бриксін і А. Майдик. Тренером команд була доцентка кафедри комп’ютерних наук та інженерії Марина Деркач, а контроль за виконанням правил на локації здійснювали викладачі доцентка Марина Щербакова та асистентка Вікторія Дерев’янченко.

Міжнародна студентська олімпіада з програмування ICPC – це перший у світі університетський спортивний конкурс програмістів, започаткований у 1970 році. До участі запрошуються студенти з усіх університетів світу. До 2017 року чемпіонат проводився під егідою Асоціації обчислювальної техніки (ACM). З 1989 року організацією змагань займається університет Бейлора. У різний час спонсорами змагань ставали такі компанії, як Apple, AT&T і Microsoft, c 1997 по 2017 рік генеральним спонсором була компанія IBM, починаючи з 2018 року глобальним спонсором засобів програмування є компанія JetBrains.

Олімпіада з програмування проводиться у три етапи у базових закладах вищої освіти. Виші розбиваються по регіонах (Європа, Азія, Африка, Америка та ін.). Команда будь-якого ЗВО України може взяти участь у змаганнях АСМ-ІСРС лише за умов перемоги в одному з регіональних кваліфікаційних заходів.