Визначено п’ять напрямів розвитку туристичної сфери області, – прес брифінг

Визначено п’ять напрямів розвитку туристичної сфери області, – прес брифінг

Про високий туристичний потенціал Луганщини на пресбрифінгу розповіла начальник управління культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації Аліна Адамчук.

Вона наголосила, що існують цікаві перспективи для розвитку внутрішнього туризму. Бо в області чимало об’єктів потенційно-привабливих для туристів, рекреаційних зон, унікальних архітектурних об’єктів культурної та духовної спадщини.

Так, окреслено п’ять напрямів розвитку туристичної сфери.
По-перше, йдеться про природно-рекреаційний туризм. Територія Луганщини відома багатством і своєрідністю ландшафтів та природних екосистем. Заповідні зони мають оздоровчі властивості. На території лісового масиву зберігається значна історико-археологічна і культурна спадщина.

Справжньою гордістю області є Національний природний парк «Кремінські ліси», урочище «Дубовий гай», регіональний ландшафтний парк «Біловодський» разом з ботанічним заказником загальнодержавного значення «Юницький».

По-друге, релігійний туризм. На території області є більше 300 православних храмів, церков, соборів, монастирів. Серед самих відомих: Свято-Троїцький храм у Біловодську; Бурштиновий храм у Дмитрівці; Христо-Різдвяний кафедральний собор, Свято-Хресто-Воздвиженський храм у Сєвєродонецьку; Жіночий монастир «Всіх скорботних Радість» у Старобільську, «Печерний монастир», що поблизу села Преображенне.

По-третє, лікувально-оздоровчий туризм. Луганська область має різноманітні ресурси та унікальні місця для розвитку оздоровлення і лікування. Наприклад: заповідне урочище «Киселева балка», вода в якій є аналогом іжевських мінеральних вод. На Новопсковщині розташоване джерело цілющої мінеральної води, близької по складу до джерел Миргорода, Трускавця та Моршина. Також гідрологічною пам’яткою природи місцевого значення є джерело «Містки», що знаходиться на Сватівщині.

Санаторій «Перлина» є цспішним прикладом організації саме лікувально-оздоровчого туризму в області.
Четвертий напрям – культурно-пізнавальний туризм, який спрямований на ознайомлення з певною територією, її природою, історичними та культурними особливостями.

Луганщина пишається найстарішими в Україні кінними заводами. Ці туристично привабливі об’єкти є пам’ятками архітектури і засновані ще у 18-19 століттях. Наприклад, будівля Деркульського кінного заводу. Особливу увагу заслуговує так званий «японський манеж».

Крім того, візитною карткою регіону є Луганський обласний Козачий кінний театр. Він спеціалізується на організації та показі вистав, що демонструють глядачам традиції козацького духу.
Неповторним за своєю автентичністю є Новоайдарський районний краєзнавчий музей. Колекція музею відображає етнічний склад та побут наших предків.

П’ятий напрям – подієвий туризм. Серед його найбільш цікавих напрямів можуть бути: гастрономічні фестивалі, культурно-освітні та етнографічні заходи, літературні або музичні свята, ярмарки, виставки та багато іншого. Наприклад: обласний фестиваль-конкурс «Луганщина – світанок України», Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «СвітОгляд», Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Слобожанський спас», мистецько-туристичний фестиваль «Осінь у Старгороді».

Аліна Адамчук зазначила, що управлінням культури, національностей, релігій та туризму облдержадміністрації розпочато проведення виїзних нарад з головами територіальних громад щодо обговорення стратегій по створенню та просуванню спільних сучасних туристичних проєктів. До речі, вже відбулися такі наради з головами Біловодської, Міловської, Сватівської та Старобільської територіальних громад.

Представники громад демонструють сталу зацікавленість в розвитку туристичної галузі. Адже це і нові робочі місця, і надходження в місцеві бюджети, і інвестиції, і розвиток економіки громади взагалі.

«Враховуючи свій туристичний потенціал, кожна територіальна громада має визначити пріоритетні напрями та розробити відповідні Стратегії розвитку туризму. Бо, незважаючи на перешкоди та недостатній рівень розвитку туризму у нашій області, ця сфера має значні перспективи та потребує якісних перетворень, що здатні забезпечити підвищення туристичної конкурентоспроможності громади, допомогти їх розвитку», – наголосила спікер.

Також серед стратегічних задач управління є популяризація та інформаційний супровід туристичного потенціалу області, а також актуалізація та реалізація значущих туристичних маршрутів для відвідування, сприяння розвитку туристичної інфраструктури.

Галерея зображень

Визначено п’ять напрямів розвитку туристичної сфери області, – прес брифінг

ЛОДА

фото: Олексій Самохін