Проєкти подані в рамках програми з відновлення та розбудови миру в східних регіонах України

Проєкти подані в рамках програми з відновлення та розбудови миру в східних регіонах України

Міністерство розвитку громад та територій України відповідно до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів у рамках Програми з відновлення України затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15 грудня 2021 р. № 1324 оголосило про участь у відборі проєктів, фінансування яких може здійснюватися за рахунок відповідної субвенції, в рамках Фінансової угоди «Програма з відновлення України» між Україною та Європейським інвестиційним банком.

Відповідно до вимог Порядку пропозиції щодо проєктів, що фінансуватимуться за рахунок субвенції, подаються органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади/виконавчими органами сільських, селищних, міських рад територіальних громад. Програма поширюється на Луганську та Донецьку області.

Субвенція надається на:

  • будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) громадських будівель (лікарень, шкіл, дитячих садочків, об’єктів спорту, будинків культури, будівель державних адміністративних органів, центрів безпеки тощо), житлової інфраструктури для внутрішньо переміщених осіб.
  • будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) транспортної інфраструктури (мостів, доріг місцевого та регіонального значення із заміною застарілих транспортних засобів).


Відповідно до зазначених критеріїв Сєвєродонецькою міською військово-цивільною адміністрацією підготовлено та подано наступні п’ять проєктів:

  • Капітальний ремонт дороги та тротуарів по вул. Курчатова.
  • Капітальний ремонт асфальтобетонного покриття дороги по вул. Б. Ліщини в м. Сєвєродонецьк.
  • Реконструкція вивільнених приміщень СЗШ №13 під центр комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю за адресою:м. Сєвєродонецьк, вул. Маяковського, 19.
  • Капітальний ремонт будівлі СЗШ І-ІІІ ступенів №1, розташованої за адресою: м. Сєвєродонецьк, пр. Хіміків, 7.
  • Капітальний ремонт (термомодернізація) будівлі середньої загальноосвітньої школи I-III ступенів № 8, вулиця Вілєсова, 10 міста Сєвєродонецька Луганської області.

Якщо коротко охарактеризувати запропоновані об’єкти, то слід відзначити, що за результатами реалізації проєктів з ремонту дороги по вул. Курчатова та вул. Б. Ліщини буде покращене дорожнє покриття. Зазначені роботи будуть мати і економічний ефект адже буде знижено витрат на ямковий ремонт доріг та продовжено термін експлуатації дорожнього асфальтобетонного покриття і найголовніше це економія коштів на проведення щорічного поточного ремонту та капітального ремонтів.

Метою проєкту «Реконструкція вивільнених приміщень СЗШ №13 під центр комплексної реабілітації для дітей та осіб з інвалідністю» є приведення умов, в яких надаються реабілітаційні послуги, до вимог стандартів доступності. Створення доступної інфраструктури для дітей та осіб з інвалідністю в місті. Збільшення кількості дітей із руховими порушеннями, які зможуть отримати реабілітаційні послуги.

Мата капітальних ремонтів навчальних закладів полягає в економічно ефективному енергозабезпеченні будівель за умов зменшення питомих витрат енергетичних носіїв, зменшення бюджетних видатків за спожиті енерготеплоносії, у покращенні санітарно-гігієнічних умов перебування дітей у навчальному закладі.

Відповідно до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів у рамках Програми з відновлення України затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15.12.2021 № 1324 до відбору допускаються проєкти, які відповідають таким умовам:

1) наявність затвердженої в установленому законодавством порядку проектної документації проектів будівництва (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт), яка обов’язково враховує потреби осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення, а також забезпечення вимог щодо енергоефективності будівель під час розроблення проєктної документації;

2) забезпечення дотримання комплексного підходу під час проєктування та фінансування об’єкта будівництва (здійснення комплексу відповідних робіт та заходів у будинку, будівлі, споруді будь-якого призначення в цілому);

3) комунальна форма власності об’єкта, на фінансування якого залучається субвенція;

4) співфінансування за рахунок місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством, на покриття витрат на сплату податків і зборів, у тому числі податку на додану вартість, комісії за конвертацію валюти, страхування, авторський нагляд тощо;

5) календарний план реалізації проектів має становити від одного до трьох років;

6) спроможність територіальних громад та утворених нею органів місцевого самоврядування, на фінансування об’єктів яких залучається субвенція забезпечувати подальше власне фінансування та їх утримання за рахунок коштів місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених законодавством.

Загальна кошторисна вартість проєктів будівництва (нове будівництво, реконструкція, реставрація, капітальний ремонт) становить понад 15 000 тис. гривень. Пріоритетними проєктами для фінансування за погодженням з ЄІБ є проєкти до 5 млн євро без ПДВ.

Управління економічного розвитку СМВЦА