Сьогодні ми набагато сильніші, ніж раніше – Сергій Гайдай про безпекову ситуацію

Сьогодні ми набагато сильніші, ніж раніше – Сергій Гайдай про безпекову ситуацію

Рішенням РНБО в Україні, крім Луганської та Донецької областей, введено надзвичайний стан. В цих областях такий правовий режим не потрібен, бо триває операція Об’єднаних сил, і регулюється іншими правовими інструментами. Про це під час пресконференції повідомив голова Луганської облдержадміністрації Сергій Гайдай.

За його словами, ніяких надзвичайних обмежень на території регіону не буде введено.

«Зараз розповсюджують усілякі чутки, що так само будуть як на окупованій частині хапати чоловіків і забирати їх кудись, чи забирати транспорт – нічого такого не буде», – наголосив Сергій Гайдай.

В той же час, передбачені певні обмеження, які можуть ввести за необхідності – наприклад, проведення більш ретельних перевірок.

«Ми дійсно готуємось до російського вторгнення. Краще ми підготуємось і його не буде, ніж ми не будемо готуватись, і станеться щось на кшталт того, що відбувалося у 2014 році, – зазначив очільник області – Росія хоче повернути Україну в зону світового впливу будь-якою ціною. У нас 400 тисяч учасників війни, це – не 2014 рік. Сьогодні ми набагато сильніші, ніж раніше»

В Луганській області наразі все залишається так, як і було. Єдине – командування операції Об’єднаних сил ввело «червоний» режим: це більш посилена перевірка на блокпостах. Додаткових обмежень немає. Воєнний стан не введено.
«Звертаюся до всіх жителів Луганської області: Російська Федерація дала команду і масово веде розсилку інформації, що жителі Сєвєродонецька або Лисичанська мають не боятися російських солдат, вони не будуть вбивати мирних жителів і таке інше. Але ж ми всі знаємо, що таке російський солдат. Ми знаємо це з 2014 року, пам’ятаємо й Грузію, Сирію, Чечню, Придністров’я», – сказав Сергій Гайдай та закликав довіряти лише офіційній джерелам інформації.
Також він зазначив, що масові евакуації не заплановані.

«Можливо, будемо вивозити людей з населених пунктів, які дійсно обстрілюють російські війська. Там за бажанням людей будемо вивозити їх вглиб області. Ми переговорили з Президентом, Прем’єр-міністром, нам дають додаткове фінансування для закупівлі продуктів харчування, води, ліжок. На всі необхідні потреби у нас буде достатньо коштів», – підсумував Сергій Гайдай.

На питання журналістів щодо введення комендантської години чи обмеження у русі у населених пунктах Луганщини голова облдержадміністрації відповів, що такі міри поки що не потрібні. Це можливо за умови загострення ситуації.