Хроника боевых действий первго дня

Рекомендуем следить за новостями:

07:00 Оперативна інформація станом на 06:00 25.02.2022 щодо російського вторгнення

Сьогодні вночі сили оборони продовжили спротив значним наступальним угрупованням російських окупантів.
Противник наніс повітряний удар по підрозділам в районі міста КРОПИВНИЦЬКИЙ.
Відмічено значну активність ворожих вертольотів в районах вище ВИЛКОВОГО та з ТИРАСПОЛЯ.
Десантно-штурмові війська ЗСУ ведуть бойові дії в районах населених пунктів ДИМЕР та ІВАНКІВ, куди просунулась велика кількість броньованої техніки противника, та зупинили переважаючі сили ворога на рубежі річки ТЕТЕРІВ. Міст через річку зруйновано.
Ще одна тактична група зі складу сил оборони утримує аеродром ГОСТОМЕЛЬ, до якого вчора рвались російські повітряні десанти.
Повітряні Сили Збройних Сил України захищають небо над Києвом. Так, після 04:00 українська система протиповітряної оборони не дала долетіти двом смертельним подарункам «братів» до столиці.
Вступайте до лав Збройних Сил України та Сил ТРО!
Земля під ногами окупанта має горіти!
Генеральний штаб ЗСУ

06:04 Старобільськ

В результаті обстрілу відбулося загоряння двох двоповерхових будинків за адресою: Ватутіно, також по вул. Старотогонрогська загоряння СТО. Також постраждав дитсадок. Перебито газопровід середнього тиску, відбувається виток газу.
Рятувальники працюють на місці події
Шість осіб врятовано, один загиблий
Сергій Гайдай

01:00 Станом на 00:00 25 лютого угруповання сил оборони

веде організовану оборонну операцію на півдні. Визначеним складом сил ведуться оборонні бої в районі східніше Херсону.
Механізовані підрозділи ЗС України відбили автомобільний міст та закріпилися на лівому березі Дніпра.
Нашими механізованими підрозділами в районі Рикове нанесено ураження переважаючим силам противника. Ворог знищений, успіху не має.
На Сіверському напрямку ведуться оборонні бої в районах Перемога та Глухів. Ворожа колона зупинена.
Підрозділи першої танкової бригади по річці Білоус у напрямку Чернігова зупинили переважаючі сили окупантів.
На Волині механізовані підрозділи ЗС України зайняли позиції на визначених рубежах в готовності до відбиття наступу противника.
На Слобожанщині оперативне угруповання ЗС України веде оборону в районах населених пунктів Довжанка, Харків, Охтирка, Суми.
В районах Вовчанська, Білого Колодязя, Приколотного ведуться оборонні бої.
Підрозділи забезпечення в Охтирці зупинили черговий наступ противника.
Угруповання Військово-Морських Сил ЗС України продовжує ведення бойових дій в південно-західній частині Чорного моря. Здійснюється оборона пунктів базування та портів Одеси, Південного, Очакова, Чорноморська.
Визначені сили і засоби перейшли до оборони міста Києва.
Повітряні Сили ЗС України здійснюють відбиття повітряних ударів противника, ведуть постійну розвідку застосуванням БПЛА, нанесено удари по колонах окупаційних військ в районах населених пунктів Нова Збурівка, Куп’янськ, Нова Каховка та десанту противника в районі аеродрому Гостомель.
Угруповання об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей за результатом бойових дій на окремих напрямках відновили положення по передньому краю. В смузі відповідальності окремих підрозділів противник намагається вклинитися в бойові порядки наших військ на глибину взводних опорних пунктів.
Орієнтовні втрати противника склали: танків – більше 30 од., бойових броньованих машин – до 130 од., літаків – 7, вертольотів – 6.
Вірте у Збройні Сили України і нашу Перемогу!
Разом до Перемоги!
Генеральний штаб ЗСУ

22:40 "Щастя та Станиця - Україна", - телефоном керівник Щастинської ВЦА Олександр Дунець

«Ситуація у місті Щастя надскладна. Води немає, світла. Щонайменше бачили сімох загиблих. Дітей серед побачених загиблих немає. Є будинки, які склалися, які згоріли до фундаменту. Ми зараз не знаємо, хто там був.
Евакуювати людей зараз немає можливості. Кожен виїздив сам, як міг. Весь день точилися бої з ворогом, оборону зараз відновлено. Наші бійці проводять «Зачистку» міста від російських нападників.
Я намагаюся зараз вийти на гуманітарні місії, аби забезпечити евакуацію жителів. Щоб зробити якісь дзеркальні гарантії, виїхати під гуманітарними прапорами. Але складність в тому, що немає зв’язку з міжнародниками. Бо без гарантій безпеки люди відмовляються їхати.
В Станиці Луганській ситуація також складна, але - додав Дунець, - Станиця Луганська – УКРАЇНСЬКА. Противник не зміг пройти. Хлопці наші стримали, все нормально. Складно, але контролюють». ТРК Донбас Онлайн

22:08 Аэропорт Гостомеля наш.

Вот теперь точно отбили.) Российский десант уничтожен. Арестович
Активними діями Збройних сил України не дали висадити основні сили десанта ворога в Гостомелі. Триває бій з передовою групою, яка зазнала втрат після вогневого ураження. Ганна Маляр

22:02 Оперативна інформація станом на 20:00 щодо російського вторгнення

Станом на 20:00 24 лютого противник продовжує ведення повномасштабної агресії проти України. На цей час з 90 БТГр на територію України введено понад 60 батальйонних тактичних груп. Основні зусилля противник зосереджує на Слобожанському, Сіверському, Таврійському напрямках.
З дозволу ще одного «братського народа» з Республіки Білорусь проводяться демонстраційні дії вздовж північної ділянки державного кордону України літаками Су-25СМ з аеродрому ЛУНІНЕЦЬ.
Вже зрозумілий підступний план російських загарбників. Основною метою операції є блокування Києва, створення сухопутного коридору до півострова Крим та самопроголошеної ПМР.
Для цього висаджено повітряний тактичний десант: до 200 російських солдат на аеродромі ГОСТОМЕЛЬ.
Ще одна мета загарбника нанести втрати критично важливій цивільній інфраструктурі, по якій регулярно наносяться ракетно-авіаційні удари.
На підступах до ХЕРСОНА ведуться бої. Противник намагається обійти місто зі сходу та продовжити наступ у напрямку МИКОЛАЇВ. Нанесено два ракетних удари по БУЯЛИК.
Угруповання Сил оборони продовжує ведення оборонної операції по відсічі збройної агресії.
Механізовані та танкові підрозділи ведуть оборону на півночі по рубежу Перемога-Глухів. Колона російських окупантів зупинена. 1 отбр продовжує бій на околиці ЧЕРНІГОВА.
На слобідському напрямку ведеться оборона по рубежу ДОВЖАНКА, ДВОРІЧНА, АРТЕМІВКА, КОТУЗІВКА, ХАРКІВ, ДЕРГАЧІ, ДОВЖИК, МУРАХА, ОХТИРКА, СУМИ.
Противник має вкрай низький моральний стан. Красномовний приклад – оборона Сум та Охтирки. В Охтирці малочисельний підрозділ забезпечення, озброєний лише стрілецькою зброєю, зачистив рідне місто від штурмового батальйону росіян.
Військові звертаються до громадян: кожна пляшка запалювальної суміші з даху на ворожий танк, кожен постріл з мисливської зброї по авто окупанта різко знижує наступальні апетити загарбників, надає значну перевагу силам оборони у відсічі збройної агресії.
Зберігайте спокій! Слідкуйте за інформацією на офіційних ресурсах!
Разом до Перемоги!
Генеральний штаб ЗСУ

22:01 За наявною інформацією острів Зміїний захоплений.

Після обстрілу Зміїного з корабельних озброєнь та бойової авіації окупантів була зруйнована інфраструктура на острові. Крім того, зв'язок з прикордонниками, які знаходяться на остові з воїнами ЗСУ, втрачено. Державна прикордонна служба України

21:54 Внаслідок російського вторгнення станом на 24 лютого загинуло 57 українців,

ще 169 отримали поранення. голова МОЗ Віктор Ляшко

21:44 Русский окупант Телков Ю.С.

передает привет своим товарищам с российской армии и утверждает, что в Украине им не кто не рад!

20:45 Ситуація щодо російського вторгнення

Станом на 20:00 ситуація у Донецькому оперативному районі напружена, але контрольована Об’єднаними силами. Тривають обстріли зі сторони російсько-окупаційних військ.
Усі військові підрозділи чинять запеклий опір російській навалі, а українські воїни демонструють безпрецедентну мужність та героїзм. Об'єднані сили змогли зірвати кремлівський план швидкого наступу.
Незважаючи на численні атаки ворога, авіацію, артилерійські та ракетні удари, а також велику кількість броньованої техніки, ворог не зміг просунутися вглиб України на східному напрямку. Українським захисникам вдалося відбити атаки, відстояти та утримати всі ключові населені пункти та об'єкти інфраструктури.
На Луганському напрямку протягом дня найзапекліші бої точилися за Щастя, Станицю Луганську, Лобачеве, Біловодськ, Старобільська. У боях за Щастя було знищено два ворожих танки та захоплено один танк і одну ЗУ-23-2.
В районі окупованої Сентянівки наші артилеристи зупинили вогнем ворожу змішану колону броньованої техніки, градів та автомобільної техніки.
На Донецькому напрямку найгарячіше було в районах населених пунктів Новотроїцьке, Новогнатівке, Павлопів та Піщевик.
Станом на зараз нових спроб прориву противника не зафіксовано, спостерігається зменшення вогневої активності на деяких напрямках.
Українські воїни міцно утримують свої позиції та завдають втрат агресору.
Сухопутні війська ЗС України

19:45 Укравтодор закликав фіксувати та знищувати подібні позначки на дорогах

та інших інфраструктурних об’єктах. "Це система сигналів, яку використовує російське військо, зокрема уночі. Замальовуйте їх або присипайте землею, брудом, заливайте смолою", - заявили у відомстві.
позначки на дорогах

19:30 Ремонти тривають постійно, але обстріли не зупиняються

- Газопостачання:
пошкодження газопроводу в наслідок бойових дій:, дросель Мелове GRS, без газопостачання 1 SMT та 14 сіл - 4600 абонентів - стор. Лобачево, в результаті бойових дій, 55 абонентів - з. Епіфановка, газопровід пошкоджується транспортним засобом, 150 абонентів інвалідів - MURATOVO GDS вимкнено, без газопостачання. Муратово та Капітаново……
- Електрика :
2230 ТП 29626 Абонент: Щастя частково знешкоджено та 41 населених пунктів повністю - Кримська, Новотошковка, Світличне повністю : Тошковка частково - 36 ТП 3931 абонента.
- Водопостачання:
Місто Щастя 5500 абонентів
В 17:55 без електрики залишилась Свитличанська станція. Ремонт не можливий - йде бій.
без водопостачання Нижнє Светличне, Новотошковка, Станиця Луганська, Верхня Нижня Ольхова. Ремонти тривають постійно ….. багато роботи зроблено, але обстріли не зупиняються.
Тримаймось !! Гайдай

19:04 Росіяни захопили Чорнобильську атомну електростанцію.

Персонал станції перебуває у заручниках, повідомила Суспільному Євгенія Кузнєцова, речниця ДАЗВ.

18:52 "Щастя завалене трупами. Всюди йдуть бої",

- Сергій Гайдай телефоном журналістам ТРК Донбас Онлайн. "Дуже багато невинних загиблих. Обстріли йдуть по Золотому, Новотошківці дуже важкі".

18:45 18 самолетов Ил-76 вылетели из Пскова в сторону Киева

Об этом в своем Twitter сообщил руководитель Bellingcat Христо Грозев, ссылаясь на источники в украинском правительстве. "Источники в правительстве Украины сообщили мне, что 18 самолетов Ил-76 вылетели из Пскова в сторону Киева, прибудут примерно через час", - написал он.

18:29 На Харківщині у Печенігах (60 км на південний схід від Харкова) підірвали дамбу.

Це зробили українські військові, попередивши місцеву владу, розповів Суспільне Харків Олександр Гусаров, голова Печенізької громади. Водночас може бути серйохне підтоплення, зазначив він: "Дорожнє полотно пошкоджене дуже суттєво. Не знаю, чи витримає сам шлюз. Бо це буде серйозне підтоплення території, яка заходиться по руслу Сіверського Дінця".

17:59 Оперативна інформація станом на 17:00 щодо російського вторгнення

Станом на 17:00 24 лютого противник продовжує агресивні дії по всій лінії спільного кордону.
З аеродромів Республіки Беларусь виконує демонстраційні дії вздовж північної ділянки державного кордону.
На Сіверщині противник зупинений по річці Уж в районах Великі Осняки, Рівнопілля, ведеться танковий бій.
Підрозділи першої окремої танкової бригади Збройних Сил України в районі Батурина та на околиці Чернігова зупинили колони броньованої техніки ворога.
Противник зробив спробу висадки тактичного десанту вздовж київського водосховища.
20 вертольотів КА-52 та Мі-8 Російської Федерації висадили десант на аеродромі Гостомель. Ведеться бій.
Національна Гвардія України вступила в бій в районі міста Прип’ять. Противник висадив тактичний десант в Бесарабському та Таврійському операційних районах.
Після невдалої спроби висадки десанту та невдалого ракетного удару ворожий ракетний крейсер “Москва” почав обстріл острова Зміїний.
Змішана колона техніки до 300 одиниць наблизилась до населеного пункту Конотоп. Механізовані підрозділи Збройних Сил України вступили в бій. Війська противника зупинені в районах населених пунктів Грем’яч та Кролевець.
У донецькому оперативному районі захисниками України відновлене положення по всій лінії зіткнення. Ведуться бої в напрямку Маріуполя.
Силами угруповання військ “Південь” організована оборона Мелітополя та ведеться оборонна операція по рубежу населених пунктів Абрикосівка, Рикове, Азов.
Зберігайте спокій! Слідкуйте за інформацією на офіційних ресурсах!
Разом до Перемоги! Генеральний штаб ЗСУ

17:50 Пленные и трофеи.

Это Харьков и Счастье.
З.Ы. Гостомельский десант добивают.
Мы им отобьём охоту десантироваться.)
Также, ЗСУ вернули контроль над Каховкой и Каховской ГЭС.
Мы контратакуем на отдельных участках и в других районах.
Под Харьковом россиянам навешали очень крепко.
Так же - под Сумами и Конотопом.
Там в сумме сожгли почти танковый батальон. (Арестович)

17:47 Російські окупанти, наткнувшись на тотальний спротив українських захисників, здаються в полон.

Під Черніговом здався цілий розвідувальний взвод 74 мотострілкової бригади. Старшина Буйнічев Костянтин Сергійович. 74 мотострілкова бригада, Кемеровська обл. Навчання були в Єльні, вчора дізналися про наступ на Україну, думали, що повертатимуться додому. «Этого никто не думал, что мы едем убивать. Воевать мы не собирались, мы собирали информацию»
ins_274558710_254902583471901_2816414728270449591_n.jpg

17:37 Прошло 12,5 часов. У врага сравнительный успех только на юге.

На всех остальных направлениях замысел сорван, цели не достигнуты. Из-за чего на разных участках устанавливается затишье для перегруппировки сил. Будет вторая волна. Может - не одна. Но это уже переход в другую фазу войны. По итогам суток можно будет дать первые оценки. Судя по перехватам, многие оккупанты потрясены. Они не были готовы к такой встрече. Алексей Копытько

17:10 війська РФ увійшли в Суми. Генічеськ під контролем російських військових,

попередньо троє цивільних загинули — міський голова Олександр Тулупов.

16:56 Російські окупаційні сили намагаються захопити Чорнобильську_АЕС.

Наші захисники віддають життя, щоб трагедія 86-го року не повторилася.
Володимир Зеленський y Twitter

16:40 На Трипільській ТЕС встався вибух, окупанти захопили Каховську ГЕС

також захопили Каховську гідроелектростанцію Укргідроенерго в Херсонській області

16:34 Ждем второй раунд нападения

Десант в Гастомели добивают. Харьков защитили. В зоне ООС позиции удержаны, противнику нанесены серьезные потери. Бои в Черниговской области. Проблемная ситуация на юге, бои на окраине Херсона:

16:22 В районі Глухова військові застосували ПТРК «Javelin»

та знешкодили колонну техніки РФ. 15 танків Т-72 (Сухопутні війська. фото)

15:53 У Вугледарі російські окупаційні війська вбили 4 та поранили 10 цивільних –

снаряди окупантів уразили місцеву лікарню. Серед поранених – 6 медиків, – повідомив голова Донецької облдержадміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко

15:30 Станом на 15.00 продовжуються бої по всій лінії зіткнення.

Прориву не допущено. Зараз в районі населеного пункту Піщевик йдуть запеклі бої.
Російські окупаційні війська намагалися прорвати оборону, застосувавши 16 танків. Військовослужбовці Об’єднаних сил використали ПТРК NLAW. Знищено три танки ворога. Операція об'єднаних сил

15:10 Важкі бої

точаться за Щастя і Станицю Луганську. Збройні сили РФ неодноразово намагалися форсувати річку та вклинитися в нашу лінію оборони. Українські підрозділи оперативно реагують на обстановку і дають відсіч ворогу. Наразі Щастя знаходиться під повним контролем українських військових. В ході боїв ворог зазнав важких втрат у живій силі і техніці та відступив. У полон потрапили російські окупанти.

Російські танки, БМП і піхота атакують позиції українських військ на підступах до Старобільська. Триває бій, ситуація напружена. Окупанти намагаються взяти під контроль місто, але українські воїни дають гідну відсіч загарбникам. По ворогу працюють українські протитанкові підрозділи. В ході боїв уже знищено два російські танки та 1 БТР.
Операція об'єднаних сил

15:08 Оперативна інформація станом на 14:00

З 5:00 24.02 Збройні Сили України ведуть напружені бойові дії на напрямках висування противника. У Чорноморській операційній зоні Збройні Сили України використовують безпілотні літальні апарати “Байрактар”. На напрямку Рудня (Білорусь) – Виступовичі (Україна) противник намагався перетнути державний кордон силами двох танків, бронетранспортерів та автомобільної техніки. Внаслідок бою ворог зазнав втрат: знищено 5 бронетранспортерів та автомобіль. Зупинено наступ танків противника в районі Путивль.
Над Вишгородом збито вертоліт КА-52. За міста Генічеськ, Скадовськ, Чаплинка ведуться бої.
Зберігайте спокій! Слідкуйте за інформацією на офіційних ресурсах!
Генеральний штаб ЗСУ

14:36 Прямо зараз проводимо евакуацію потягами!

Перший вже у Сватовому!
Далі - Лисичанськ та Рубіжне!
Хто залишився вдома - знаходьтеся близько до бомбосховищ!
Хто готовий стати до захисту - ТЕРОборона чекає 0950111105

14:30 По состоянию на 13:00 24 февраля

вооруженные формирования государства-агрессора РФ нанесли более 30 ударов крылатыми ракетами «Калибр», МЛРС, самолетами и артиллерией по гражданской и военной инфраструктуре Украины.
Противник продолжает наступление при поддержке армейских самолетов, пересекающих украинскую границу по направлениям Армянск - Херсон, Чаплинка - Каховка.
Отмечена работа диверсионно-разведывательных групп в Бесарабском оперативном районе и в Черноморской оперативной зоне.
Союзники перешли к оборонной операции.
Определены оперативные группы войск перегруппировались и перешли в районы задачи для эффективного отражения российской агрессии.
Оперативно-тактические группы ведут оборонительные бои по всем направлениям наступления противника.
Сохраняйте спокойствие! Следите за информацией на официальных ресурсах!
Вместе к победе! МО України

13:07 міністр оборони: "на сході лінію оборони ми втримали", до зброї!

12:58 Російська техніка пішла на прорив в Київській області

В Київській області російські війська пішли на прорив державного кордону.
Військова техніка ворога зайшла через пункт пропуску «Вільча».
Прикордонниками разом з українськими військовими прийнято бій.
Крім того, по місцю дислокації відділу прикордонної служби «Млачівка» Житомирського загону здійснено обстріли з градів. ДПС

12:58 Только что была атака российских вертолётов с выводкой десанта на аэродром Гостомель, под Киевом.

Идёт бой. Сбито 3 вертолёта противника. Пленные.
Сбито 2 вертолета, видео.

12:15 Щойно Об’єднані сили збили ще один літак ВКС РФ на Луганщині.

Це вже сьомий літак окупантів, збитий за сьогодні українськими підрозділами протиповітряної оборони. МО України

11:27 Сергей Гайдай был в прямом эфире.

11:26 Генеральний штаб ЗСУ

Оперативна інформація станом на 10.30
Угруповання Збройних Сил України стійко тримають оборону держави.
У Чернігівській області вдалося зупинити противника.
Важкі бої ведуться на Харківському напрямку та в районі проведення операції Об’єднаних сил, де противник поніс втрати в живій силі та техніці.
Силами наших військ повернено під повний контроль міст МАРІУПОЛЬ та ЩАСТЯ. Знищено не менше 6 літаків, 2-х вертольотів та десятки одиниць броньованої техніки ворога.
Складна ситуація на Херсонському напрямку, проте сили оборони України дають відсіч агресору.

11:21 Бои под Харьковом с севера.

Незначительное движение (передовые дозоры, пару танков, БМП) от беларусской границы на Житомирском направлении, пробуют и отходят.
Перешеек прошли из Крыма, пытаются развернуться в сторону Мелитополя.
Наши насыпают от души.)
Под Харьковом срочники НГУ, восемнадцатилетние солдаты, подбили четыре танка, остановили танковую атаку, держат позиции.
Счастье - наши отбили атаку, сожгли несколько танков.
Сбит шестой самолёт. (Арестович)

11:16 Увага! Війська Російської Федерації вдерлись на нашу землю!

Наша відповідь - вбий окупанта!
Верховний Головнокомандувач віддав наказ завдати ворогу максимальних втрат.
Збройні сили України виконують наказ і дають гідну відсіч ворогу.
Закликаємо всіх, хто може тримати зброю в руках - стати до лав територіальної оборони.
Звертайтесь до Територіальних центрів комплектування (колишні військкомати).
Отримуйте прямо зараз бойову зброю.
З собою мати паспорт.
Оперативна інформація з фронту оприлюднюється кожні дві години на сторінці Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine та на сайті ЗСУ.
Ми сильні!
Перемога буде за нами.

 

10:45 Алексей Копытько (минобороны):

На подъезде к Харькову уничтожено 4 российских танка. В районе Краматорска сбит ещё один самолёт, шестой.

10:30 Сергій Гайдай: Щодо евакуації:

Потяги з Лисичанська та Рубіжного 13:00-14:00
Потяги з Краматорська - 14:00
Потяги з Костянтинівки - 15:00
Вирішується питання щодо потягів для евакуації зі станції Попасна

Начинаем после паузы

23 декабря в 20:50 был атакован один из крупнейших регистраторов доменов в Украине, что привело к проблеме с доступом к нашим серверам. Работа сервиса восстановлена только утром 24-го. В 5 утра началась война и мы запускаем ленту событий боевых действий. Слава Украине!

Поезное - Хроника от BBC, защитные сооружения в Северодонецке