“Окупанти займають житло сєвєродончан, які виїхали з міста”, - Олександр Стрюк

Як в Сєвєродонецьку намагаються організувати окупаційну владу, про гуманітарну ситуацію, руйнування інфраструктури, евакуацію та поточну ситуацію в місті.

Як в Сєвєродонецьку намагаються організувати окупаційну владу, про гуманітарну ситуацію, руйнування інфраструктури, евакуацію та поточну ситуацію в місті розповів голова Сєвєродонецької міської військової адміністрації Олександр Стрюк.

“В місті зараз знаходяться російські військові, намагаються встановлювати окупаційну владу. Призначають то одного коменданта, то іншого, намагаються створити “актив” міста. За тією інформацією, що до мене надходить, там зараз досить складна ситуація з продуктами харчування, з умовами проживання людей, бо відновлювати інфраструктуру на даний час неможливо. А всі обіцянки новоствореної “влади”, що вони там швидко зараз наведуть порядок, це видавання бажаного за дійсне”, - сказав Олександр Стрюк.

Наразі, евакуація цивільного населення на підконтрольну Україні територію з Сєвєродонецька не відбувається. Виїхати можна лише у бік окупованої території. В районі Лисичанська йдуть активні бойові дії, і переміщення цивільних неможливо.

“Росіянам не вдається утримувати гуманітарну ситуацію. Охорона здоров’я в досить урізаному, мінімальному стані залишилась у місті. У лікарні працюють декілька наших лікарів. Протягом минулих місяців ми створили мінімальний запас медикаментів, тому екстрену медичну допомогу поранені містяни отримувати можуть. Забезпечення питною водою та їжею, за моєю інформацією, не відбувається. До міста не завозять гуманітарних вантажів. Окупанти зняли пропагандистські відео про роздачу якихось продуктових наборів, але це така разова акція”, - розповів Стрюк.

Натепер у місті залишається близько 7 тисяч сєвєродончан. За інформацією голови військової адміністрації, окупанти займають житло тих, хто виїхав, розміщують там військових, офіцерів.

“Вони хазяйнують, роблять все, що їм заманеться. Люди, у кого є можливість, намагаються виїхати до родичів, знайомих на окуповану територію. Що вони будуть робити у подальшому, це вже їхнє принципове рішення. Зв’язок з Сєвєродонецьком нестабільний, але люди, які виїхали за межі міста та знайшли інтернет передають родичам інформацію, розповідають, що насправді відбувається”, - сказав Олександр Стрюк.

За його словами, тримати Сєвєродонецьк від навали окупантів так довго вдавалося лише завдяки героїзму та професіоналізму українських військових. Місто майже 4 місяці стримувало на собі величезну силу російських військ. Процес виходу наших військових з міста був важкий. Вони мали переправлятися через річку, бо усі мости вже були зруйновані. Користувались підручними засобами, які вдалось знайти у Сєвєродонецьку.

“Не зважаючи на труднощі, майже всі підрозділи вийшли та вивезли з собою ті засоби, які у них були. Це війна, вуличні бої. Лінія зіткнення проходила містом і бої не припинялися ні на годину. Я знаю, що частина наших хлопців потрапила в полон, але коментувати це має військове керівництво”, - зауважив Стрюк.