“Масштабного наступу з напрямку Сєвєродонецька не було, працюють ворожі ДРГ”, - Гайдай

Російські окупанти продовжують обстріли цивільного населення та інфраструктури, проте масштабного наступу на українські позиції за минулу добу не було.

Російські окупанти продовжують обстріли цивільного населення та інфраструктури, проте масштабного наступу на українські позиції за минулу добу не було. Про це під час інтерв’ю розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами російська армія намагалась відправляти невеликі диверсійні групи, щоб перевірити оборону українських військових з різних боків.

“Вчора Лисичанськ обстріляли з касетного “Урагану”, забороненої зброї, яка призводить до жахливих поранень, часто з ампутацією кінцівок. До того ж росіяни з повітря розкидають на території міста так звані “пелюстки”. Це невеликі протипіхотні міни, підрив на яких може й не призведе до загибелі, але кінцівку відірве. Проблема колосальна”, - розповів Сергій Гайдай.

За словами голови ОВА, наразі неможливо точно підрахувати кількість жертв серед цивільного населення та масштаби руйнування інфраструктури, бо до багатьох житлових будинків рятувальники просто не можуть доїхати через постійні ворожі обстріли. На сьогодні в Лисичанську залишаються близько 15 тисяч цивільних жителів.

“Це люди, які не виказали бажання виїхати. Силою ми їх вивести не можемо, бо це вже депортація. Ми все ж таки живемо в Україні, а не в росії, так ми вчиняти не будемо. Хоча з людської точки зору та з огляду на безпеку, краще було б їм виїхати. В Лисичанську повністю зруйнована інфраструктура, немає зв’язку, відсутнє водопостачання, газ, та й навіть сміття вивозити в таких умовах нереально”, - підкреслив Гайдай.

Натепер у місті є запаси палива та карети швидкої, але вони не виїжджають через велику кількість уламків та постійні обстріли. До лікарні встигли завезти велику кількість ліків. За словами Сергія Гайдая, медики зможуть працювати на цих запасах ще кілька місяців.

“Ще одна неприємна ситуація — окупанти обстріляли наш головний склад, пошкоджені автівки, поранений один з водіїв. Проте ми працювали на упередження та завозили гуманітарні грузи з запасом. Тому поки що місто має можливість протриматись в автономному режимі. Є продукти, є ліки, є вода”, - зазначив Сергій Гайдай.