Львівські лікарі врятували пораненого під час обстрілу Лисичанська підлітка

Святослав з Лисичанська у Львівській лікарні

Внаслідок обстрілу Лисичанська 13-річний Святослав отримав серйозне поранення, та завдяки зусиллям родичів, лікарів та волонтерів його життя вдалось врятувати. Про це розповідають на сайті Дитячого фонду ООН “Юнісеф”.

На початку травня житель Лисичанська Святослав із батьками повертався від бабусі додому, коли у його районі почався обстріл. Родина не встигла перетнути подвір’я та сховатися в укритті – неподалік від їхнього будинку вибухнула ракета. Уламок боєприпасу потрапив Святославу у шию, пройшов через праву легеню та зупинився над діафрагмою.

“Я не впав, але відчув, як ніби мені руку відірвало. Десь через хвилину я відчув біль. Я почав кричати: “Мамо, мені руку відірвало! Мамо, мені руку відірвало! Я думав, що я без свідомості впаду та загину”, - згадує хлопець.

Мати Святослава Олена, яка працювала медсестрою Лисичанської лікарні, підбігла до сина та перекрила рукою рану. Що відбувалося далі, хлопець не запам’ятав. Поранення загрожувало втратою легені, тому місцеві лікарі його ввели в штучну кому, щоб хлопець не зашкодив собі зайвими рухами.

Вранці по нього приїхали волонтери та швидкою забрали до лікарні у Бахмуті, а звідти у реанімаційному вагоні медичного поїзда хлопця з мамою доправили до Львова. Підлітка вже прооперували у Лікарні Св. Миколая. Попри значні ризики втручання, операція пройшла успішно. Хірурги видалили уламок снаряду і зберегли Святославу легеню.

Тепер хлопець проходить реабілітацію. Відновити потрібно не тільки легеню, а й руку. Після одужання та визволення міста від окупанті підліток збирається відновити пошкоджений будинок у Лисичанську, а також завершити ремонт у своїй кімнаті.

За інформацією Офісу Генпрокурора України, станом на кінець червня близько 1000 дітей постраждали внаслідок збройної агресії російських окупантів. 346 дітей загинули, 645 отримали поранення. Утім реальні цифри, ймовірно, набагато вищі.

Фото: “ЮНІСЕФ” в Україні