Заступник міністра соцполітики: «Ті, хто ще не отримав виплати, обов'язково їх отримають»

Заступник міністра соцполітики: «Ті, хто ще не отримав виплати, обов'язково їх отримають»

Наразі вже виплачено понад 22 млрд. гривень допомоги ВПО

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів заступник Міністра соціальної політики України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Костянтин Кошеленко.

За його словами, найбільше людей реєструвалось як ВПО у березні-квітні, що викликало значні черги в регіонах. Але завдяки оптимізації процесів, надання можливості подати заявку через застосунок "Дія" - це питання з чергами вирішилось.

«Так на сьогодні ми маємо понад 2,9 млн людей, що стали на облік як ВПО з 24 лютого поточного року. Загальна ж кількість ВПО понад 4,4 млн. Хочу підкреслити, що ми робимо нарахування, далі передаємо реєстри і вже після фінансування відбуваються виплати управліннями соціального захисту адресно», - каже заступник міністра.

Він пояснив, що саме нарахування відбувається вчасно, але є декілька факторів.

«По-перше, документи можуть бути ще у процесі обробки, тому що вони направляються до управлінь соцзахисту та опрацьовуються. Інколи в документах робляться помилки при заповненні, і соцпрацівники розбираються із цим, виправляють ці помилки, зв'язуються з людьми. По-друге, це пріоритизація видатків, бувають випадки коли нам доводиться пріоритизувати ті кошти, які ми можемо собі дозволити профінансувати у конкретний день і тут звичайно перевага віддається спочатку фінансування сектору безпеки і оборони», - розповів Кошеленко.

Але у будь-якому разі соціальні видатки безумовно в пріоритеті у держави і вони будуть профінансовані в повному обсязі.

«Треба розуміти, що Мінсоцполітики тільки робить нарахування, далі передаються реєстри, а потім, після фінансування, відбуваються виплати управліннями соцзахисту за адресами перебування людей. І це також навантаження на регіональні управління соцзахисту. Але робота триває, і ті, хто ще не отримав виплати, обов'язково їх отримають. Наразі вже виплачено понад 22 млрд. гривень», - впевнений Кошеленко.

Також він пояснив, що зараз відбувається з соцвиплатами на окупованих територіях.

«Ті люди, які отримували ці виплати на банківську карту, і зараз отримують їх без проблем. Це відбувається автоматично, і я знаю, що люди користуються цими виплатами і на тимчасово окупованих територіях. Люди, які отримували через пошту, але виїхали з окупованих територій, можуть продовжити отримувати виплати переказом у будь-якому відділенні "Ощадбанку".А для тих, хто залишився на окупованих територіях, і не може отримувати через пошту та у відділеннях банку, у нас з "ПриватБанком" реалізується модель, завдяки якій люди зможуть отримувати виплати прямо на свою картку цього банку», - розповів заступник міністра.

На жаль, за його словами, інших механізмів виплати поки не існує, адже усі зміни передбачають звернення до управлінь соцзахисту, які не працюють на окупованих територіях.

«Звісно, ми максимально намагаємося перевести усі соціальні послуги в онлайн і працюємо у цьому напрямку. Але поки доступні лише деякі функції і без фізичної присутності людини ми не можемо перевести виплати на картку родича, або якогось іншого банку», – підкреслив він.

Нагадаємо, міністерство юстиції України повідомило, що статус внутрішньо переміщеної особи можна отримати  без офіційної реєстрації місця проживання на тимчасово окупованих територіях України.

Фото з соцмереж Кошеленко