Через війну в Україні без домівки залишився майже мільйон людей

Через війну в Україні без домівки залишився майже мільйон людей

Майже 1 млн. українців втратили домівку через російську агресію

Про це віцепрем’єрка Ірина Верещук розповіла в ефірі національного телемарафону.

За її словами, зараз ударними темпами будуються модульні містечка, втім, забезпечити таку кількість людей згаданим житлом до початку осінньо-зимового періоду складно. Разом з тим, ВПО повинні зустріти зиму в утеплених прихистках, придатних до проживання у холодну пору року.

“Опалювальний сезон буде складним, але ми його пройдемо! Йде реконструкція, утеплення приміщень. Робимо все необхідне, щоб українці, які втратили або покинули свої домівки, перезимували в теплі”, - зазначила Верещук.

Крім того, на міжвідомчій нараді обговорювали, як можна налагодити вчасну виплату допомоги на проживання ВПО та спростити подачу заяв через мобільний додаток Дія.

Вирішили, що Мінсоцполітики та Мінцифри спільно вдосконалять функціонал Дії. А саме: щоб ВПО могли через цей застосунок знятись з обліку та змінити адресу фактичного місця проживання при повторному переміщенні.

Крім того, ВПО, які подавали заяви через Дію до 30 квітня 2022 року та не отримали довідку і допомогу, в разі повторного подання документів до органу соціального захисту або ЦНАПу зможуть отримати і те, й інше – з дати подачі заяви в Дії.

Раніше Верещук повідомляла, що надходить багато сигналів від переселенців, які змушені місяцями очікувати на виплати від держави. Є проблеми й з роботою мобільного додатку Дія для ВПО: люди не можуть вчасно зареєструватись, щоб почати отримувати виплати. Також, люди часто не знають про можливість отримати допомогу від міжнародних організацій. Як результат – сотні тисяч людей місяцями залишаються без підтримки.