Для переселенців у Польщі створили платформу, що допомагає адаптуватись за кордоном

Для переселенців у Польщі створили платформу, що допомагає адаптуватись за кордоном

ЮНІСЕФ в Польщі та IT-компанія SoftServe створили інформаційну платформу "Спільно", яка об’єднала всю актуальну інформацію для українців, що наразі перебувають в Польщі. Польща залишається основною країною, куди їдуть українці – після 24 лютого в країну в’їхало понад 4,3 мільйона осіб.

Веб-портал “Спільно” містить інформацію про те, як адаптуватись за кордоном, а також окремі рекомендації та поради для батьків, молоді та дітей. Загалом платформа охоплює такі теми:

  • Легалізація перебування в Польщі;
  • Медична допомога;
  • Освіта в Польщі
  • Гуманітарна та фінансова допомога;
  • Психологічна підтримка;
  • Загальні правила безпеки для мам та дітей, які рятуються від війни.

На платформі “Спільно” розміщено інформацію, надану офіційними установами: агенціями ООН, урядовими партнерами та довіреними громадянськими організаціями.

«Понад чотири мільйони людей, рятуючись від війни в Україні, перетнули кордон із Польщею. Переважна більшість із них – жінки та діти. За оцінками, два мільйони з них залишаться тут на тривалий термін, і їм потрібна підтримка у прийнятті важливих рішень і доступі до вкрай необхідних послуг.

Платформа є онлайн-хабом актуальної та достовірної інформації для підтримки батьків та дітей, які перебувають у Польщі. ЮНІСЕФ співпрацює з ключовими муніципалітетами тут у Польщі, щоб забезпечити дітям, підліткам та їхнім родинам необхідну підтримку», – розповів координатор Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Польщі Рашед Мустафа Сарвар.

«Ми розуміємо, наскільки важливо підтримувати один одного та допомагати українцям, які були вимушені покинути свій дім і шукати безпечного життя за кордоном. Адже з початку повномасштабної війни, понад 4000 наших працівників також зіткнулись із необхідністю переїзду як по Україні, так і за її межами. За допомогою платформи ми розраховуємо, що українці уникнуть зайвого стресу, розбираючись в потрібних документах, а одразу отримають перевірену інформацію на платформі», – прокоментував менеджер проєкту SoftServe Ігор Касянчук.

Платформу “Спільно” створила за 1,5 місяця команда з 8 волонтерів компанії в межах благодійної краудсорсингової платформи Open Tech. Наразі вона об’єднує активні 22 та 24 завершені проєкти, над якими працюють майже 400 спеціалістів-волонтерів.