Сєвєродонецька компанія працюватиме на замовлення партнерів зі США

Компанія «3Dprint» з Сєвєродонецька релокувалася до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, залишила свій офіс та переїхала до Києва.

Компанія «3Dprint» з Сєвєродонецька Луганської області релокувалася до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, залишила свій офіс та переїхала до Києва.

Про це повідомляє ІА «Вчасно».

«3Dprint» з 2019 року займається 3D-моделюванням різних виробів та друкує їх на замовлення клієнтів з різних регіонів України. Почалася їхня історія три роки тому. Кілька інженерів з Лисичанська від Програми розвитку ООН отримали грант — 3Д-принтер та почали створювати моделі різних виробів — від промислових до медичних.

До них зверталися замовники як з промислових виробництв, так і маленьких приватних майстерень — автомобільних, сільськогосподарських: робили шестерні, корпусні деталі, автозапчастини, кріплення, ювелірні вироби (пресформи для них). Поступово компанія переїхала до Сєвєродонецька, кількість принтерів зросла до десяти, у команді вже працювали семеро людей. У компанії почали думати про вихід на закордонні ринки та залучення іноземних клієнтів.

3Dprint

Для цього за сприяння консультантів Проєкту «Економічна підтримка Східної України» компанії розробили сайт англійською та українською мовами. Це допоможе продавати послуги компанії на закордонних ринках та виконувати замовлення для клієнтів з країн Європейського Союзу та США.

«За місяць до війни ми ухвалили рішення виїхати з Луганщини. Знаючи досвід багатьох бізнесів про релокацію у 2014 році, коли на сході починалася війна, вирішили не чекати бойових дій. Ми забрали усе своє обладнання, усі наші працівники погодилися залишити регіон. Зараз ми розуміємо, що то було дуже вчасно, адже історії про евакуацію людей та вивезення обладнання під обстрілами було моторошно читати», — говорить співзасновник компанії Іван Васильєв.

У Києві луганські інженери орендували приміщення і швидко відновили роботу. Частина клієнтів лишилася, також почали шукати нових. Усіх клієнтів з Луганської області втратили, оскільки регіон зараз окупований, але навіть є люди, які хочуть замовити послуги. Втім через окупацію це неможливо.

Сировину для виробництва своїх виробів інженери використовують з Європи — це полімерна смола або порошок для спікання.

У квітні партнери порадили зв’язатися з американською компанією, яка теж займається 3Д-моделюванням і зацікавлена у співпраці з українськими виробниками.

«Американські партнери запропонували надати нам безкоштовно 3D-принтер, який друкує за найсучаснішою технологією SLS (Selective Laser Sintering — селективне лазерне спікання) та коштує орієнтовно півтора мільйони гривень. Вироби, зроблені на ньому, можна використовувати у медицині, харчовій, автомобільній промисловості. Цей принтер має приїхати до України наприкінці липня — початку серпня. Але є умова: ми маємо поставити це обладнання у відкритому просторі (якомусь коворкінгу чи бізнес-центрі) та популяризувати послуги з 3D-принтингу в Україні, також компанія допоможе нам навчити наших працівників друкувати на цьому обладнанні», — ділиться Іван.

робота компанії

Тож наразі українські розробники шукають приміщення для цього принтера та сподіваються на тісну співпрацю з американцями. Також колеги із США готові замовляти в української компанії моделі для виготовлення у подальшому виробів. Одним з цікавих та перспективних напрямків є виготовлення моделей для медиків, зокрема у стоматології, хірургії та інших галузях медицини. Частину замовлень планують виконувати безкоштовно або зі знижками.

«Ми вже маємо досвід співпраці з науковцями інституту імені Богомольця у Києві. Наприклад, перед складною операцією хірурги моделюють процес операції на зразках, надрукованих на 3Д-принтері. Зараз, коли в Україні війна, це надзвичайно затребувано — багатьом пораненим (як військовим, так і цивільним) потрібне протезування, це дуже перспективний напрямок роботи», — каже Іван.

Також на американському принтері навчатимуть охочих моделюванню у галузі біоінженерії (зокрема стоматології) для подальшого створення 3D-моделей на замовлення американських клієнтів. У цьому вбачають теж цікавий напрямок розвитку.

Луганські розробники мріють повернутися на свою малу батьківщину, але до того часу працюватимуть задля перемоги України на новому місці, допомагаючи відновлювати економіку та надаючи роботу людям.

Фото ІА «Вчасно»