Військовий про бої в Сєвєродонецьку: "Якщо б в нас були більше стрілкові бої з ними, ми б вже до Москви дійшли"

Військові поділилися спогадами про бої в Сєвєродонецьку та Лисичанську

Військові поділилися спогадами про бої в Сєвєродонецьку та Лисичанську

Про це йдеться у сюжеті «Військового телебачення України».

28 лютого ворог вперше обстріляв місто. Вже в березні точилися інтенсивні бої у всіх населених пунктах поблизу Сєвєродонецька. Щоб взяти місто, російській армії знадобилося 115 днів. 25 червня українські війська організовано залишили останні рубежі в Сєвєродонецьку.

«У Сєвєродонецьку вони накривали все артилерією, танками. Якщо б в нас були більше стрілкові бої з ними, ми б вже до Москви дійшли. А так вони прикриваються важкою технікою. Беруть в оточення міста і починають їх рівняти з землею. Якщо б вони вийшли один на один, вже всі б розбігалися, тому що боягузи», - каже військовослужбовець з позивним «Абдула».

В перші тижні росіяни несли постійні втрати. Потім вони змінили тактику на так звану «м’яса та заліза».

«За два місяці, що ми працювали, бачили, що противник спочатку проводить артобстріли, потім мінометні обстріли. Потім висуваються 2-3 групи, вони проводять зачистку. Якщо вони вже бачать, що наші підрозділи відійшли, вони вже висилають піхотні підрозділи. Це може бути до 20-30 осіб. Це взвод. Вони займають і одразу окопуються…Потім 1-2 дня злагодження і знов така ж схема», - каже військовослужбовець з позивним «Лев».

В першу чергу кидають бійців «ЛДНР». В боях під тим же Києвом загинуло багато росіян. І рано, чи пізно росії доведеться пояснювати це. Тому вони змінили тактику.

«Буває, без зброї відправляли людей, просто з лопатою. Щоб шли й займали позиції. Вони просто використовують населення «ЛДНР» як гарматне м'ясо», - розповідає військовослужбовець з позивним «Санич».

«Тільки після них заходять нормальні підрозділи рф. ВДВ, морська піхота та багато інших підрозділів», - додає «Лев».

В захоплених населених пунктах майже одразу починається масова мобілізація.

«Після того, як захопили Сєвєродонецьк та Лисичанськ, 2 дні пройшло і вони почали набирати нових солдатів», - каже «Лев».

Тому що, додає він, їм треба захоплювати Донецьку область. Після себе ж росіяни залишають знищену землю.

«Руїни залишилися. Майже нічого живого не залишилось. Всі будинки знищені. Кафе, спортивні комплекси. Все», - каже «Лев».

Інший боєць «Док» погоджується і додає, що зруйновані міста відсотків на 70%.

«Ті ж ліси погоріли внаслідок обстрілу російської артилерії», - каже він.

Бійці підтримали рішення відійти від Сєвєродонецька та Лисичанська.

«Ми би просто втратили багато наших людей», - розповів «Лев».

За його словами, було дуже складно підвозити боєприпаси. Тому що мости були зруйновані. Останніми тижнями боєприпаси та продукти привозили човнами.

В напрямку Сєвєродонецька-Лисичанська, згадують бійці, росіяни втрачали не менше 5 танків, 10 бойових броньованих машин та понад сотню людей кожного дня.

Нагадаємо, український військовий, який тримав оборону Сєвєродонецька, розповів про контактні бої з росіянами та їхню тактику.

Як повідомлялось, на Луганщині через війну постраждало 28 тис. га лісів, переважно хвойних.