Рятували людей до останнього. Як зараз працює лікарня з Сєвєродонецька у Дніпрі

Рятували людей до останнього. Як зараз працює лікарня з Сєвєродонецька у Дніпрі

З першого серпня у Дніпрі відновила свою роботу Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня. Тут переселенці та місцеві жителі можуть потрапити на прийом до кардіолога, хірурга, окуліста, травматолога, гінеколога, ендокринолога. Журналісти “Сєвєродонецьк онлайн” відвідали медзаклад та поспілкувались з лікарями і пацієнтами.

Завдяки співпраці Луганської та Дніпропетровської обладміністрацій, у Дніпрі для лікарів винайняли два приміщення. В одному ведуть амбулаторний прийом, в іншому знаходиться адміністрація та лабораторія, в якій проводять усі потрібні гематологічні та біохімічні аналізи. Через те, що важке обладнання з Сєвєродонецька вивезти не вдалося, купили нове: гематологічний та біохімічний аналізатори, коагулометр, центрифуги, розповідає лаборантка Юлія Петракова.

Юлія Петракова

Лаборантка Юлія Петракова

“Дуже важко було працювати під постійними обстрілами. Ми намагались залишатись на робочих місцях до останнього. В лікарню були влучання, багато зруйновано: дах, стіни, вікна. Я сама працювала у поліклініці, а дівчата, які були підпорядковані філії підприємства бігали на інший кінець міста. Працювали як могли”, - згадує Юлія Петракова.

На ресепшені амбулаторії прийому у кардіолога чекає 68-річний переселенець з Лисичанська Микола Потапов.

“Доля змусила тікати до Дніпра. У моєму віці хвороби супроводжують щодня, тому часто звертаюсь до лікарів. Вчора був у хірурга, сьогодні прийшов до кардіолога. В мене вже було два інфаркта, але дякуючи лікарям все ще на ногах”, - розповів чоловік.

Переселенець з Лисичанська Микола Потапов

Переселенець з Лисичанська Микола Потапов

Тим часом кардіолог оглядає пацієнтку з Сєвєродонецька Олену Кузьменко. 87-річна жінка каже, дуже зраділа, коли дізналась, що відновили прийом її улюблені лікарі. До цього п’ять місяців лікувалась в місцевих медзакладах.

“В мене гіпертонічна хвороба та ішемічна хвороба серця. Я хочу, щоб мене лікували саме наші, дуже хороші, медики. Коли дізналась, що тут сєвєродончани, одразу приїхала сюди. Тут здається і стіни рідні. Я всіх лікарів знаю наших. Це дуже добре, що вони знову працюють, бо в Дніпрі сєвєродончан досить багато”, - розповіла Олена Кузьменко.

Переселенка з Сєвєродонецька Олена Кузьменко

Переселенка з Сєвєродонецька Олена Кузьменко

Жінку супроводжував син Євген Кузьменко, який працює викладачем Сєвєродонецького коледжу.

“Коли ми дізнались, що наша лікарня переїхала сюди, ми були дуже раді. Стресові ситуації, з моменту коли почалась російська агресія, переслідують нас усіх. Ми всі так чи інакше потребуємо якоїсь допомоги. І дуже добре, що ми знайшли тут притулок. Нам дали змогу і лікувати, і навчати наших дітей.

І це дуже важлива психологічна штука, бо насправді в Дніпрі дуже багато лікарів, але коли ти приходиш і бачиш рідне обличчя, це вже вже вже терапія. Особливо для людей похилого віку, як моя мати. Всі ми живемо однією надією - повернутися додому та побачити свої будинки, місця, де ми працювали раніше”, - розповів Євген.

Лікарка-кардиолог Ольга Олійник має 38 років стажу, та пам’ятає майже кожного свого пацієнта. За її словами, багато з людей втратили медичні документи, картки, результати обстежень, тому новому лікарю важко з ними працювати.

«Сьогодні приходив мій пацієнт, якого я знаю з 2016 року. Колись робили коронарографію. У нього не залишилося результатів обстежень. Відновити їх зараз дуже складно. А я дещо пам’ятаю, дещо можу уточнити у колег. Тому дуже важливо, що лікарня відновила свою роботу. Це була одна з причин мого приїзду до Дніпра.

Лікарка-кардіолог

Лікарка-кардіолог Ольга Олійник

Зараз в Україні дуже важко знайти роботу, особливо лікарям стаціонару, які працювали у певних умовах. Зараз умови гарні, особливо для лікарні-переселенки. Взагалі, пацієнти справді приходять, як до рідних людей.

Дякуючи медичному університету, я влаштувалась у гуртожиток. Є дах над головою. Але, звісно, хочеться додому, хочеться до своєї лікарні. Нажаль моя домівка зруйнована. У березні я жила у себе в ординаторській. Багато лікарів і працювали, і ночували в лікарні”, - розповіла Ольга Олійник.

За словами лікарки, у неї є все необхідне для роботи обладнання та сучасний кардіограф. В сєвєродонецькій лікарні немає стаціонару, та за необхідності пацієнтів відправляють до лікарень Дніпра.

Лабораторія

Лабораторія "Сєвєродонецької міської багатопрофільної лікарні"

Як розповів гендиректор “Сєвєродонецької міської багатопрофільної лікарні Роман Водяник, роботу стаціонару вирішили не відновлювати, але зробити амбулаторний прийом майже цілодобовим. У разі необхідності вузьконаправлені спеціалісти можуть приїхати до пацієнта додому. Це “фішка” нашої лікарні, яка дозволяє нашій лікарні бути конкурентоспроможною. До того ж сімейні лікарі живуть і працюють у шелтерах разом зі своїми пацієнтами.

“Сєвєродонецьк - це Україна. До останнього ми залишались у місті, щоб надавати сєвєродончанам допомогу. Не було такого, щоб наші пацієнти залишались без допомоги. Незважаючи на обстріли, руйнування та інші негаразди, ми лікували людей. Карети швидкої неодноразово потрапляли під обстріли, але жоден пацієнт не постраждав. Всіх вдалося евакуювати до Дніпра та інших безпечних міст.

У червні, коли вже не залишилось можливості працювати та почались бої за місто, нам довелося виїхати. Ми трохи попрацювали у Бахмуті та Краматорську, бо думали, що скоро повернемось до свого міста, але так склалося, що довелось їхати далі. Завдяки підтримці обласної адміністрації ми знайшли приміщення у Дніпрі.

Роман Водяник

Гендиректор "Сєвєродонецької міської багатопрофільної лікарні" Роман Водяник

Зараз ремонтуємо адміністративний корпус, та плануємо зробити ще два приміщення для реабілітації пацієнтів та гемодіалізу. Зараз понад десяток пацієнтів з Луганської області потребують цієї допомоги.

До нас звертаються не лише сєвєродончани, ми приймаємо пацієнтів з усієї Луганщини, а також з Дніпра чи будь якого іншого міста України. Завдяки медичній реформі ми маємо змогу покращувати свої послуги, і завдяки цьому бути конкурентними. Ми можемо працювати і мати дохід, який забезпечить роботу усієї лікарні”, - розповів Роман Водяник.

Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня

Приміщення лікарні у Дніпрі

За словами гендиректора, зараз лікарня приймає близько 50 пацієнтів на день. У Сєвєродонецьку ця цифра була в кілька разів більшою. Загалом на Дніпропетровщині зараз працюють понад 100 лікарів та медперсоналу. Як розповів Водяник, близько 5% від усієї кількості медиків залишились працювати в окупованому Сєвєродонецьку.

Амбулаторія працює за адресою: м. Дніпро, пр. Олександра Поля, 22.

Графік роботи:

  • 9:00 – 18:00 (понеділок – п’ятниця),
  • 9:00 – 14:00 (субота – неділя).

Консультації можна отримати за телефоном: 066 879 73 08.

Загалом, практично усі медичні заклади Луганщини відновили свою діяльність за новими адресами.