Поліціянтка з Луганщини, яка перейшла на сторону ворога, може отримати довічне (ФОТО)

Поліціянтка з Луганщини, яка перейшла на сторону ворога, може отримати довічне


За процесуального керівництва прокурорів Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру у державній зраді заступниці начальника відділення поліції, яка перейшла на бік ворога (ч. 2 ст. 111 КК України).

Про це повідомляє пресслужба обласної прокуратури.

У ході досудового розслідування встановлено, що діюча працівниця Нацполіції Луганської області попри складену нею присягу, зрадила українській державі та всьому Українському народові.

Зокрема, протягом березня 2022 року поліціянтка з метою переходу на сторону загарбника пройшла співбесіду з представниками псевдореспубліки, які є частиною окупаційної адміністрації рф. Так, підозрювана добровільно обійняла посаду «працівника поліції» так званого «Марковского районного отдела внутренних дел МВД ЛНР».

На теперішній час вирішується питання щодо обрання підозрюваній запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою у порядку ч. 6 ст. 193 КПК України.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Другого слідчого відділу (з дислокацією у м. Сєвєродонецьку) територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Краматорську.

За вчинене підозрюваній загрожує п’ятнадцятирічний тюремний строк або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Також судитимуть двох колаборантів з Біловодська: псевдопосадовця так званої «лнр» та працівницю окупаційної прокуратури.

За спільного процесуального керівництва прокурорів Луганської обласної прокуратури та Біловодського відділу Старобільської окружної прокуратури завершено досудове розслідування у кримінальних провадженнях стосовно двох колаборантів.

За даними слідства, з моменту окупації російською армією селища Біловодськ Старобільського району Луганщини місцеві жителі почали активно співпрацювати з представниками країни-агресора. В умовах воєнного стану староста місцевої селищної ради став «головою адміністрації Біловодського району лнр». Він виконує організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські функцій у незаконному органі влади, підконтрольному окупаційній адміністрації рф.

Псевдопосадовця так званої «лнр» судитимуть за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Йому загрожує до 10 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з можливою конфіскацією майна.

колаборант

Ще одна колаборантка – працівниця «прокуратури Біловодського району лнр». За браком фахівців при окупаційній владі рф «гідною» працювати у псевдопрокуратурі стала продавчиня магазину. У своїй діяльності жінка дотримується нелегітимних нормативно-правових актів, впроваджених на тимчасово окупованій території.

колаборантка

Її протиправні дії кваліфіковано ч. 7 ст. 111- 1 КК України, за що передбачено до 15 років за ґратами з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з можливою конфіскацією майна.

Наразі обвинувачені оголошені в розшук, отримано дозвіл суду на їх затримання. На майно колаборантів накладено арешт.

Обвинувальні акти для розгляду направлено до Першотравенського міськрайонного суду Дніпропетровської області. Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснювалося слідчими 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Фото прокуратури