Гауляйтера Сєверодонецька звинуватили в колабораціонізмі

Гауляйтера Сєверодонецька звинуватили в колабораціонізмі

24-річному гауляйтеру Сєвєродонецька Марку Воржеву повідомили про підозру в колабораціонізмі. Відповідне рішення опублікував офіс Генпрокурора України.

За версією слідства, у червні 2022 року Воржев надав свою добровільну згоду на призначення його на посаду “в.о. голови м. Сєвєродонецька лнр”.

Тоді ж він приступив до виконання обов’язків на посаді “в.о. голови м. Сєвєродонецька” в “адміністрації м. Сєвєродонецька лнр” незаконно створеної окупаційною адміністрацією рф.
За даними слідства, підозрюваний в умовах воєнного стану співпрацює з представниками органів окупаційної влади РФ, сприяє їм в незаконному захопленні державної влади та території України для подальшого становлення та легалізації на тимчасово окупованій території Луганської області так званої “лрн”.

Воржева підозрюють у добровільному зайнятті посади у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора (ч. 5 ст. 111-1 ККУ).

Повідомлення про підозру

Марк Воржев - колишній житель Сєвєродонецька, прибічник “руського міру”, охоронець пам’ятника Леніну та активний проросійський пропагандист.

Не закінчивши 9 класів, Воржев пов’язав своє життя із радянщиною. Активно захищав пам’ятник Леніну у Сєвєродонецьку у лютому 2014 року. Воржев облаштовував блокпости для російських найманців та навіть створив незаконну організацію “АнтиФА”, націлену на боротьбу з уявними фашистами.

Коли Нацгвардія та добробати звільнили Сєвєродонецьк від бойовиків, втік разом з матір’ю до Москви. За інформацією пропагандистських ЗМІ, Воржев вступив до лав бойовиків у 16-річному віці, “накинувши” собі два роки із посиланням на втрату паспорта. Відомо, що бойовик ніс службу в підрозділі “Туман” полку Платова.

Кар'єра зрадника на посту "керівника Сєвєродонецька" не склалася, його швидко замінили іншим досвідченим калоборантом Миколою Моргуновим.