Студенти-переселенці можуть перевестися на бюджет

Студенти-переселенці можуть перевестися на бюджет

Студенти ВПО та жителі особливо небезпечних територій України мають змогу перевестися на бюджетну форму навчання у вишах. Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

“Студентам з-поміж внутрішньо переміщених осіб і тих, хто проживає на особливо небезпечних територіях, держава надасть можливість перевестися на навчання за кошти держбюджету.
Це стосується здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, які були зараховані до закладів у минулих роках на комерційні місця”, - йдеться у повідомленні.

Відповідний проєкт постанови розробило Міносвіти з урахуванням пропозицій Мінреінтеграції. Зокрема, дію постанови розширили на тих студентів, що вимушено залишаються на ТОТ.

Також триває вступна кампанія 2022. За інформацією Міністерства освіти і науки України, З 5 до 7 вересня 2022 року тривав другий етап підтвердження участі в спеціальній сесії НМТ. Майже 5,7 тисяч учасників заповнили спеціальну форму.

10 вересня для кожного учасника спеціальної сесії НМТ на його інформаційній сторінці з’явиться можливість завантажити із вкладки “Місце проведення” запрошення, де буде зазначено дату, час і місце проходження НМТ в межах спеціальної сесії оцінювання.

Для допуску до тимчасового екзаменаційного центру учасники мають пред’явити запрошення, а також документ, що посвідчує особу (паспорт громадянина України, закордонний паспорт, цифровий документ у додатку “Дія” тощо).

Допуск до тимчасового екзаменаційного центру розпочинається за 30 хв і припиняється за 10 хв до початку тестування.

До 11 вересня вступники, які не мали змоги взяти участь в основній та додатковій сесіях тестування до магістратури, можуть подати заяву для участі в додатковій сесії до того регіонального центру оцінювання якості освіти, на території якого розміщено заклад освіти, що зареєстрував вступника на основну сесію. У заяві обов’язково потрібно вказати місто, у якому учасник хоче скласти випробування.

Регіональний центр оцінювання якості освіти здійснює розгляд поданих заяв щодо участі в спеціальній сесії МКТ/МТНК у період із 12 до 16 вересня.

У кабінетах учасників, яким надано можливість взяти участь у спеціальній сесії МКТ/МТНК, не пізніше ніж за три календарні дні до проведення вступного випробування буде розміщено запрошення для участі у спеціальній сесії.

Вступники, які не змогли зареєструватися для участі в основній сесії МТНК/МКТ, матимуть змогу 19 вересня зареєструватися для участі в спеціальній сесії МТНК/МКТ.

Тим частом вихованці санаторної школи з Сєвєродонецька навчаються в Австрії.