СБУ викрили 8 колаборантів на Луганщині

СБУ викрили 8 колаборантів на Луганщині

Служба безпеки України зібрала докази добровільної співпраці з ворогом з боку ще 8 “посадовців” на тимчасово окупованій території Луганщини. Про це повідомила прес-служба СБУ.

Зокрема, псевдопосаду “в.о. голови адміністрації м. Лисичанськ лнр” посів місцевий мешканець, який від початку російської агресії “з ідейних переконань” перейшов на бік ворога.

За даними слідства, зловмисник з 2014 року воював проти ЗСУ у лавах так званої “народної міліції лнр”, за що став фігурантом кримінальних проваджень і був оголошений у розшук. З тих пір переховувався від правосуддя на непідконтрольній Україні території.

З лютого він є активним учасником бойових дій у складі окупаційних військ. Допомагав ворогу захоплювати Сєвєродонецьк, Рубіжне, Попасну та Лисичанськ. Посаду сприйняв як нагороду за відданість і зараз у новому статусі імітує “налагодження мирного життя” у місті. Насправді ж, враховуючи вороже ставлення місцевих до “нової влади”, його завдання полягає у запуску репресивної машини задля “стримування ситуації”.

Ще одна місцева чиновниця отримала “підвищення по службі”: змінила посаду рядового адміністратора у ЦНАПі Білокуракинської селищної ради на керівну. І наразі вона очолює так званий “загальний відділ адміністрації Білокуракинського району “лнр”.

Четверо інших колаборантів “знайшли себе” на “прокурорських посадах”. Усі вони вже встигли довести свою лояльність окупантам, працюючи в галузі “правосуддя” терористичних організацій “л/днр”.

СБУ

Зокрема, незаконно створену “Попаснянську районну прокуратуру лнр” очолив мешканець Донецької області, який до того обіймав посаду «заступника прокурора Алчевська”. За цим фактом українські правоохоронці вже оголосили його у розшук за участь у терористичній організації.

Керувати організованою окупантами “прокуратурою Новопсковського району” приїхав 30-річний луганчанин, колишній “слідчий генпрокуратури лнр”.

Виконувачем обов’язків прокурора Старобільського району лнр став 37-річний мешканець Луганська, який теж встиг попрацювати “начальником відділу” у так званій “генпрокуратурі лнр”.
Ще один колаборант з 2017 року обіймав псевдопосаду “старшого помічника прокурора Краснодонської міськрайпрокуратури”. Зараз зловмисник працює на окупантів у статусі помічника прокурора у так званій “прокуратурі Станично-Луганського району лнр”.

Усі вони працюють у незаконних “правоохоронних органах”.

Крім того, СБУ викрила 45-річного мешканця Станиці Луганської, який працював “начальником оперативного відділу Станично-Луганського райвідділу мвс лнр”, та 42-річного уродженця Рубіжного, який обіймає посаду “начальника відділу карного розшуку Троїцького райвідділу мвс лнр”.

Перед початком широкомасштабного вторгнення рф обидва колаборанти звільнилися з органів внутрішніх справ України, але з приходом окупантів вирішили “повернутися в професію”.
Наразі у статусі “очільників” окупаційної “поліції” вони допомагають ворогу вести репресії проти місцевого проукраїнського населення.

За матеріалами слідства всім фігурантам повідомлено про підозру за ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність).

Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Раніше повідомляли, що "Раду жінок Сєвєродонецька" при окупантах очолила відома містянка.