Як уникнути примусової мобілізації: поради для чоловіків з ОРДЛО

Як уникнути примусової мобілізації на окупованих територіях

Окупанти примусово відправляють на війну чоловіків з тимчасово окупованих територій, а ті з них, хто не хочуть загинути, шукають дієві способи уникнути мобілізації.

Як зберегти життя людям з групи ризику, не потрапивши на фронт, розповідає «Реальна газета».

Згідно з офіційною інформацією, мобілізації підлягають чоловіки віком від 18 до 55 років з бойовим досвідом та відповідним станом здоров’я. Але після псевдореферендумів росія почала нав’язувати власні правила, ігноруючи будь-які норми права, включно з Женевською конвенцією, яка прямо забороняє відправляти на війну населення з окупованих територій.

Спочатку віковий ценз зріс до 65 років, а бойовим досвідом загарбники перестали цікавитися, обіцяючи, що багатодітних батьків мобілізація точно не торкнеться. Однак досвід останніх місяців продемонстрував, що окупанти не притримуються навіть власних законів, правил та обіцянок.

Спеціальні бригади хапають чоловіків на вулицях міст та селищ. Проводяться мобілізаційні рейди підприємствами, будинками і квартирами. Людей забирають, не зважаючи на вік, стан здоров’я, не цікавлячись професією і складом сім’ї.

  • Найдієвіший принцип уникнути мобілізації – ховатися від загарбників. По можливості, варто не з’являтися на робочому місці, за адресою реєстрації, не виходити на вулицю.
  • Залишаючись в квартирі, краще не видавати своєї присутності, не відкривати двері стороннім та не відповідати на телефонні дзвінки з незнайомих номерів.
  • Не варто розкривати інформацію про своє місцезнаходження малознайомим людям, до яких немає повної довіри.

При спробі втекти з міста існує великий ризик затримки на блокпості окупантів, а це прямий шлях потрапити на фронт.

Якщо не вдалося уникнути мобілізації, залишається єдиний спосіб не йти на війну – добровільно здатися в полон Збройним силам України.

Окупаційна влада лякає кримінальною відповідальністю за небажання воювати. Однак мешканці окупованих територій залишаються громадянами України. Їм не загрожує покарання, оскільки вони непідвладні російським законам. Навіть якщо їхні імена потраплять до списків на обмін, українці за бажанням залишаться на території своєї країни.

Для добровільної здачі ЗСУ можна звертатися за номерами:

+38 093 119 29 84
+38 066 580 34 98

Або писати в телеграм-канал Координаційного центру "Хочу жити".

Нагадаємо, що раніше повідомлялося про початок примусової мобілізації на Старобельщині та Кремінщині.