З Луганщини релокували 10 професійних навчальних закладів

З Луганщини релокували 10 професійних навчальних закладів

10 закладів професійної освіти Луганської області проводять навчальний рік у безпечних умовах.

Про функціонування закладів професійної (професійно-технічної) освіти Луганщини в умовах воєнного стану повідомила Луганська ОВА.

Заступниця начальника обласної військової адміністрації Катерина Безгинська розповіла, що повоєнна відбудова України в цілому і Луганщини зокрема буде успішною за умови її забезпечення кваліфікованими працівниками під потреби роботодавців.

Вона зазначила, що облдержадміністрація у надскладних умовах скорочення бюджету через окупацію нашої території та відсутності працюючих в області підприємств знайшла можливість продовжити фінансування закладів професійної освіти, які перемістилися, зважаючи, що їхнім випускникам доведеться в майбутньому відновлювати і розвивати Луганщину.

Про проблеми в організації освітнього процесу закладів професійної освіти в режимі дистанційної роботи під час воєнного стану доповіли директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк та директор Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Луганській області Володимир Артюшенко.

Вони повідомили, що на початок 2022/2023 навчального року відновлено освітній процес та встановлено тимчасові місця провадження діяльності 10 ЗПТО.

Це три заклади із Сєвєродонецька, два – з Лисичанська, по одному – з Рубіжного, Привілля, Попасної, Золотого та ВП «Регіональний центр професійної освіти Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Освітній процес організовано виключно з використанням технологій дистанційного навчання.

8 з 10 закладів змогли відновити двосторонній зв’язок з усіма здобувачами освіти.

Навчання здебільшого відбувається в синхронному режимі, на самонавчання відведено не більше 10% освітньої програми.

Під час наради керівники закладів познайомили колег з напрацюваннями щодо організації освітнього процесу в закладах освіти в дистанційному форматі, систему контролю та оцінювання досягнень здобувачів освіти.

Раніше повідомлялось, що студенти коледжів та закладів вищої освіти, що зараз навчаються на контракті, зможуть перейти на бюджет.