Напередодні зими нещодавно звільненим територіям обіцяють допомогу міжнародні організації

Напередодні зими нещодавно звільненим територіям обіцяють допомогу міжнародні організації

В Мінреінтеграції домовляються з міжнародними партнерами про допомогу для звільнених територій.

Про це повідомляє сайт міністерства.

Як зазначили в міністерстві, генератори, обігрівачі, будматеріали – лише невеликий перелік найнеобхіднішого у щойно звільнених від окупантів містах та селах. Зараз у вцілілих будівлях шкіл, дитячих садочків, лікарень обладнуються пункти обігріву та місця компактного проживання для людей, що втратили домівки. До прикладу, у Святогірську на Донеччині обладнують два таких пункти: в приміщенні госпіталю та школи. В Лимані - три.

Як у короткі строки доставити на звільнені території все необхідне – саме таке питання вирішувалось на нараді під головуванням Віцепрем’єрки України Ірини Верещук.

В ній взяли участь представники міжнародних організацій: Товариства Червоного Хреста України, ЮНІСЕФ, МОМ, ООН, Всесвітньої продовольчої програми, УВКБ, OCHA, Карітас України. Своєю чергою очільники обласних військових адміністрацій Харківщини, Луганщини, Херсонщини та Донеччини озвучили потреби.

Зокрема, йдеться про декілька тисяч буржуйок та генераторів різної потужності. Про десятки тисяч обігрівачів, сотні тисяч електроковдр. Необхідні також великі об’єми будматеріалів, щоб встигнути законсервувати зруйновані будівлі. Також для поновлення дахів потрібен шифер.

Міжнародні організації вже найближчим часом сформулюють свої реальні пропозиції.

Раніше очільник Луганщини Сергій Гайдай розповів, що розповів, що  зустрівся з послами 17 країн.

“Досягли певних домовленостей щодо подальшого відновлення та допомоги для Луганщини. Офіційно три країни будуть допомагати відновлювати Луганщину. Це Чехія, Швеція та Фінляндія. Але неофіційно допоможуть набагато більше”, - сказав Сергій Гайдай.