Судитимуть двох псевдокерівників «прокуратур» на Луганщині

Судитимуть двох псевдокерівників «прокуратур» на Луганщині

Прокурори Старобільської окружної прокуратури Луганської області направили до суду обвинувальні акти стосовно двох псевдокерівників незаконних «прокуратур» так званої «лнр». Їм інкримінують колабораційну діяльність (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Про це повідомляє пресслужба Луганської обласної прокуратури.

Наразі особи оголошені у розшук. До обох застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а на їхнє майно накладено арешт.

За даними слідства, після повномасштабного вторгнення рф в Україну обвинувачені, які мали досвід роботи у так званій «генпрокуратурі лнр», добровільно погодилися «служити» у фейкових «правоохоронних органах» окупаційної влади держави-агресора.

Керувати новоствореною «прокуратурою Новопсковського району лнр» у квітні 2022 року окупанти призначили 30-річного мешканця Луганська. Після отримання юридичної освіти він до 2015 року працював в органах прокуратури Дніпропетровської області, пізніше виїхав до рідного міста.

Окупаційну «прокуратуру Старобільського району» у травні 2022 року очолив 37-річний луганчанин. Він – колишній прокурор органів прокуратури Луганщини, який у 2014 році залишився на тимчасово окупованій території.

Після призначення вони прибули з території ОРЛО та почали організовувати діяльність очолюваних ними «прокуратур», у тому числі здійснювати добір кадрів серед місцевого населення. Обвинувачені впроваджують загарбницьку політику, легалізовують «законодавство лнр», а також координують роботу з пошуку проукраїнськи налаштованих громадян.
Матеріали обвинувачення передано до Синельниківського міськрайонного та Васильківського районного судів Дніпропетровської області.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

За протиправні дії «прокурорам» може загрожувати тюремний строк від 12 до 15 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років, з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, до 8 років за ґратами засуджено учасника нзф «лнр» за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.