З України депортували понад 10 тисяч дітей

З України депортували понад 10 тисяч дітей

Станом на 3 листопада з України депортували 10 570 дітей, лише 96 з яких вдалось повернути. Наразі зниклими безвісти вважають 249 дітей. Внаслідок бойових дій загинули 430 дітей, 826 зазнали поранень.

Про це повідомила Ювенальна превенція Луганської області.

Поліцейські нагадують, що в країні діє єдина інформаційна державна платформа з розшуку дітей «Діти війни», яка створена з метою пошуку дітей, їх порятунку та визволення з місць примусового переміщення чи депортації.

Портал допомагає батькам та правоохоронним органам збирати інформацію про дітей, які постраждали під час війни, зокрема зникли безвісти або були незаконно депортовані до росії, Білорусі та ОРДЛО, дозволяє оперативно подавати звернення у правоохоронні органи: Національну поліцію України, Офіс Генерального прокурора, а також до Національного інформаційного бюро.

Зазначають, що ресурсом можуть скористатися як батьки загубленої, переміщеної або ж депортованої дитини, так і всі, хто має будь-яку інформацію про зниклих дітей, порушення їхніх прав та злочини, скоєні проти них. Ресурс – служить важливим інструментом для збору інформації для самих правоохоронців.

Всі звернення з порталу реєструються, перевіряються, проводяться певні процесуальні дії, відкриваються кримінальні провадження і вносяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань, вживаються слідчі і оперативні дії з метою встановлення місцезнаходження дитини.

Окрім цього, платформа «Діти війни» створена для того, щоб надавати громадянам України актуальну та повну інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни росії проти України. Інформація на якій оновлюються щодня.

Влада і правозахисники заохочують громадян України та інших держав, зокрема росії, через портал «Діти війни» подавати будь-яку інформацію про місцезнаходження депортованих (або загублених) дітей, факти незаконної зміни громадянства та незаконного усиновлення.

Раніше повідомлялось, що до рф примусово депортували 10 дітей з Луганщини.