Віталій Сайян: "Думаю, всі сєвєродончани душею в місті"

Віталій Сайян: "Думаю, всі сєвєродончани душею в місті"

«Кава Станція» працювали в унікальному для Сєвєродонецька форматі драйв-кав'ярні, де можна було під'їхати та купити каву та їжу з собою, не виходячи з машини. У рідному місті у засновника мережі Віталія Сайяна було 3 такі кав'ярні. На літо 2022 року планували відкриття ще двох.

Після повномасштабного вторгнення росії бізнесмен до останнього сподівався, що Сєвєродонецьк війна омине. Два тижні Віталій із родиною залишалися у місті. Коли ж це стало критичним, вони евакуювалися. На жаль, бізнес релокувати не вдалось.

Трохи згодом вдалося вивезти одну кавоварку. Це і стало новим стартом. Цього разу у Кропивницькому відкрили кав'ярню на виніс. Спочатку сім'я розглядала це місто як перевалочний пункт, але пізніше вирішила облаштуватися та відродити бізнес саме тут.

Про складнощі ведення бізнесу сьогодні, війну, втрату всього та подальші  плани Віталій Сайян розповів «Сєвєродонецьк онлайн».

2 тижні Віталій Саян із родиною залишалися у Сєвєродонецьку. До останнього вірили, що скоро все скінчиться.

«Ми думали, що це буде приблизно як у 2014 році. Можна сказати, омине стороною. Евакуюватись вирішили, коли до міста почалися регулярні «прильоти». Вже були жертви. Місто залишалося без світла. Зрозуміли, що чекати вже нема чого», - каже бізнесмен.

Виїхали до Кропивницького, де не планували затримуватись. Тримали шлях на захід країни.

«Планували, звісно, їхати далі. У бік заходу України. Але звідти надходила інформація, що квартир мало, та й і ціни космічні. Вирішили розглядати Кропивницький як перевалочний пункт. Згодом стало зрозуміло, що тут можна залишитися», - згадує Віталій.

Довго сидіти без діла підприємець не зміг. У результаті винайняв приміщення і вирішив відродити свою справу.

кава станція кропивницький

"Кава Станція" у Кропивницькому 

«Розуміли, що треба щось робити. Просто сидіти – це складно та дорого», - зазначив бізнесмен.

Вивезти вдалося лише одну кавоварку. Але й цього вистачило для старту.

«Вдалося вивезти кавоварку тільки з однієї кав'ярні. Сам я нічого не вивіз. Було не до того. Пізніше вивезти кавоварку допоміг знайомий. Під обстрілами навесні якраз це було», - ділиться Віталій.

Зараз у кав'ярні працює троє людей. Одна з барист – сєвєродончанка.

«Одна бариста виїхала теж із Сєвєродонецька та працює у нас. Двоє дівчат місцеві», – каже Віталій.

Меню вирішили не міняти, а залишити тим самим. Кондитерів знайшли місцевих.

кофе станция северодонецк

"Кава Станція" у Сєвєродонецьку

«Меню, можна сказати, на 90% залишилося тим самим. Деякі позиції довелося забрати. Співпрацюємо із місцевими кондитерами. Нас знаходили в інстаграмі. Ми зв'язувалися та починали працювати», - розповідає бізнесмен.

Нині Віталій із упевненістю каже, що Кропивницький прийняв їх. Місцеві приходять на каву, блогери допомагають у рекламі. І сєвєродончани не забувають своїх.

«Було дуже багато наших. Та сама прокуратура, поки не перевелася до Кам'янського. Був і спад. Багато хто починав облаштовувати своє життя в інших місцях. У Київ, Дніпро багато хто переїхав. Наразі вже місцевий сегмент заходить», - вважає Віталій.

Розширюватись чи продавати франшизу Віталій поки не планує.

«Були такі думки. Але, враховуючи останні події, таких планів наразі немає. Завдання – пережити зиму. Дуже важко сьогодні. Кожен бізнесмен розуміє, що без світла, води - неможливо виживати в бізнесі. Світло впливає на працю кожної людини», - ділиться підприємець.

Сьогодні перед бізнесом стоїть дуже багато викликів. Каси падають. Для забезпечення життєдіяльності кав'ярні потрібний генератор. Але оптимізму Віталій не втрачає. Каже – боятися чогось після втрати всього вже немає сенсу.

«Ми втратили всі. Все зруйновано чи згоріло. Квартира згоріла. Бізнес теж – на автовокзалі, на «Современнике». Все розбите, пограбоване. Біля «Амстора» кав’ярня посічена, вибито скло, все пограбували. Каркас залишився від кіоску. Мені здається, що після цього втратити міні-кав'ярню – це вже не викличе такого стресу», - вважає Віталій.

кофе станция дома

Колектив кав'ярні до війни у Сєвєродонецьку 

На сьогодні він повністю не впевнений, що готовий повернутися до Сєвєродонецька після деокупації.

«Чесно, мені здається, що всі у перші пів року думали про це. Особливо після новин із Харківської області. Багато хто навіть валізи зібрав. А зараз складно сказати. Важко буде повернутись і знову все відновлювати. Але дуже хочеться. Думаю, всі сєвєродончани душею в місті. Але зараз більша частина Сєвєродонецька зруйнована, на жаль. Був би один, повернувся, мабуть. Але у мене діти – хочеться їх уберегти. І не виховувати за таких умов», - ділиться підприємець.

На відновлення, на думку Віталія, піде не один рік.

«Плюс наш сусід нікуди не подінеться. Так і буде за кількасот кілометрів від нас. Може й через 15 років напасти. Тому про повернення дуже складно сказати. Але однозначно хотілося б», - підсумував Віталій.
 

Кав'ярня знаходиться на вул. Чміленка, 67.