Дівчинка з Рубіжного отримала колісне крісло від благодійників

Дівчинка з Рубіжного отримала колісне крісло від благодійників

Завдяки проєкту ЮНІСЕФ діти, які були вимушені покинули власну домівку, зможуть отримати нові колісні крісла.

Історію Маргарити з Рубіжного опублікувала пресслужба ЮНІСЕФ україна.

До початку повномасштабної війни 11-річна Маргарита з братом та мамою жила в Рубіжному Луганської області. Після 24 лютого родина декілька днів залишалася в рідному місті, а згодом переїхала до Альбіниної мами в село.

«Ми хотіли виїхати одразу, але опинилися в пастці. Із селом немає зручного сполучення. Навколо ліс та поля», - розповідає Альбіна.

Вони постійно чули вибухи, часто спускалися вночі в підвал, майже не спали.

«Ми пісні співали, книжки читали, я розповідала казки. Говорила дітям, що їхньому життю нічого не загрожує, будувала плани на майбутнє. Діти засинали, а я завжди була на сторожі», - ділиться спогадами жінка. Евакуюватися родина змогла лише через вісім місяців.

Дівчинка з Рубіжного отримала колісне крісло від благодійників

Ще до початку повномасштабної війни Альбіна через Управління соціального захисту замовила для своєї дитини нове крісло колісне. Втім, отримати його не встигла:

«Ми взяли найлегший візок, який міг поміститися в багажник машини. Але для доньки він уже маленький, некомфортний. Їй важко на ньому пересуватися. Я попросила, якщо це можливо, активний візочок для дитини. Він нам потрібен усюди у школі, вдома, на вулиці».

А згодом, мірою зростання дитини, обладнання обов’язково потрібно буде змінювати.

Нове крісло колісне для Маргарити - це насамперед самостійність. Дівчинка зможе підійти до інших дітей, познайомитися з ними, а у школі без допомоги вийде до дошки. Їй не потрібно буде кликати маму, щоб пересуватися помешканням чи дістати з полиці улюблену книжку.

Вдома Рита навчалася у Кремінській загальноосвітній санаторній школі-інтернаті, де перебувала в будні дні, а на вихідні мама забирала доньку додому. Зараз родина живе разом. Дівчинка дуже хоче знову ходити до школи, тож Альбіна сподівається знайти на новому місці інклюзивний заклад, у який донька в наступному році змогла б піти в п’ятий клас.

Дівчинка з Рубіжного отримала колісне крісло від благодійників

Проєкт ЮНІСЕФ дає можливість забезпечити дітей із інвалідністю, які найбільше потребують підтримки під час війни, необхідним обладнанням.

«Хочу наголосити, що надаємо крісла колісні та інше обладнання, якщо воно відповідає параметрам, потребам та можливостям дитини. Якщо допоміжні засоби реабілітації не відповідають вимогам, ми швидше відмовимося від передачі, ніж дамо, а потім отримаємо погіршення стану здоров’я дитини», - розповіла керівниця відділення фізичної реабілітації центру «Джерело».

Сьогодні понад тридцять дітей, які потребують крісел колісних різних типів, очікують на їх отримання.

Раніе повідомлялось, що відібрали 500 родин-учасників програми «Житлові приміщення для ВПО».