Як зареєструвати дитину за кордоном чи на окупованих територіях

Як зареєструвати дитину за кордоном чи на окупованих територіях

За кордоном державну реєстрацію народження дитини проводять дипломатичні представництва та консульські установи України.

Про це повідомили в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Як відбувається реєстрація?

1. Письмова або усна заява батьків чи одного з них надається до дипломатичного представництва або консульської установи України за місцем народження дитини або за місцем проживання батьків.

2. У разі неспроможності батьків реєстрація дитини може проводитися її родичами.

3. Після заяви батьків дитини або інших осіб консул проводить реєстрацію народження дитини з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

Які документи слід пред’явити консулу для реєстрації?

1. Документ медичного закладу про народження дитини або довідку від лікаря, який надавав допомогу при пологах.

2. Паспорт або інші документи, що посвідчують особи батьків (одного з батьків).

3. Документ, який є підставою для внесення відомостей про батька (свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства тощо).

Протягом якого строку слід подати заяву про реєстрацію?

Заяву про реєстрацію народження дитини батьки зобов’язані подати не пізніше 1 місяця з дня народження дитини.

Важливо! Реєстрація народження, а також видача свідоцтва про реєстрацію цього акта цивільного стану проводиться без стягнення консульського збору.

Свідоцтво про народження, перебуваючи в окупації або на території РФ, можна оформити одним з способів:

  • дистанційно (через електронний суд);
  • звернутися до суду можуть члени сім’ї чи представники батьків (наприклад, за довіреностю);
  • надіслати документи до суду через Укрпошту.

Процедура оформлення свідоцтва про народження, а саме подача заяви до суду, здійснюється у спрощеному порядку і швидко. У РАЦСі тепер не потрібно отримувати відмову для того, щоб звернутися до суду, як це передбачалось раніше.

Важливо мати на руках документ, що підтверджує факт народження дитини: медичну довідку або свідоцтво про народження, яке було видане окупаційною владою. Такі документальні докази факту народження додаються до пакету документів, які заявник подає до суду.

Заявником може бути один із батьків або їх представник.

Якщо батьки знаходяться в окупації, тут потрібно визначити, хто може стати представником батьків за довіреністю, інші члени сім'ї. У цивільно-процесуальному кодексі зазначено, хто такі члени сім'ї: це може бути бабуся, дідусь, опікун, піклувальник дитини, особа, яка утримує та виховує дитину або інший законний представник.

Якщо представник не має родинних зв'язків з батьками дитини, то потрібно зазначити у заяві, чому саме він подає заяву про встановлення факту народження дитини.