Про ставку збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства

Ставка збору встановлена на рівні 1,5% від об'єкту оподаткування. Об'єктом для нарахування збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є виручка, яка включається в суму торгового обороту.При цьому до складу виручки включаються також суми податку на додану вартість та акцизного збору, інших зборів і надбавок, що включені до продажної відпускної ціни.

Платники самостійно обчислюють суму збору та зазначають її у розрахунку, який  подається щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного місяця  до органу Міндоходів та зборів  за місцем перебування на податковому обліку.Податковий розрахунок збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства подається щомісяця незалежно від того, чи мала місце у звітному місяці реалізація алкогольних напоїв або пива.Сплата збору здійснюється не пізніше 30 числа місяця, наступного за звітним.

Згідно частини 6 пункту 297.1 Податкового кодексу платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності із збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства.

 

Відповідальність за порушення строків сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства

Відповідальність за порушення строків сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства передбачена пунктом 126.1 Податкового кодексу, відповідно до якого штрафи складають:

  • 10% від суми - при затримці до 30 календарних днів
  • 20% від суми – при затримці більше 30 календарних днів

Також, у разі несвоєчасної сплати збору на розвиток виноградарства, садівництва та хмелярства платник податків зобов’язаний буде сплатити і пеню відповідно до пункту 129.1.1 Податкового кодексу.

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання розрахунку суми збору встановлена пунктом 120.1 Податкового кодексу, відповідно до якого штраф складає 170 грн. За повторне протягом року неподання або несвоєчасне подання штраф збільшується до 1020 грн.

Заступник начальника ДПІу м.Сєвєродонецьку О.А.Височина