"Сєвєродонецьк – то є любов назавжди", - Марина Провоторова

"Сєвєродонецьк – то є любов назавжди", - Марина Провоторова

Письменниця Марина Провоторова народилась в Сєвєродонецьку. Довгий час працювала на підприємстві “АЗОТ”, в органах самоуправління, а останнє її місце роботи - вчителька початкових класів в гімназії Новоайдарщини.

Сєвєродонецьк “Місто із спогадів-снів”

Марина очолює громадську організацію “Спільнота митців “Арт Гвард і Я” , яка у співпраці з Національною спілкою письменників України займалась в Сєвєродонецьку популяризацією сучасних українських авторів.

Наразі письменниця мешкає в Чернівецькій області, співпрацює з науковою бібліотекою, де для дітей ВПО започаткували проєкт “Ми зшиваємо Україну”. Там для дітей проводять майстер класи з рукоділля та знайомлять з літературними творами.

У 2023 році авторка готує до видання книгу про Сєвєродонецьк “Місто із спогадів-снів”.

З Луганщини Марині довелось поїхати в перший день повномасштабного вторгнення росії, коли оголосили про евакуацію. Про ті події письменниця згадує так:

“Коли запитують “Ви виїхали у перший день війни?”, то складно відповідати без пояснень… 24 лютого – то не перший день війни. На моїй Луганщині війна з 2014 року… А 24 лютого була оголошена евакуація з Луганської області. Проте у деяких районах нашої області обстріли почалися за декілька тижнів, до того ж такі потужні, що й у 2014-2015 роках таких не було чутно…

Той день, 24 лютого, був нескінченною порожнечею… Черги, затори, очікування, стрічка новин, повна відсутність розуміння, що далі… До реальності повертали лише дитячі “ма”… Відчуття, ніби твої коралі, які бережно носила, враз, разок за разком, рвуться… сиплються крізь пальці… губляться намистинки… Й не можеш вже пригадати, який був візерунок…

Сєвєродонецьк

Були певні труднощі: відсутність місць для ночівлі, нетоплені хати... проте були оселі, де тепло людських душ гріє краще за будь-яку грубку… Таких людей у нашій країні більшість. Це наше, українське…”

До 30-ї річниці Незалежності України Марина випустила краєзнавче видання “Луганщина для юних мандрівників”. Воно в доступній формі розповідає дітям про рідний край та популяризує туризм.

уганщина для юних мандрівників

Схожі ідеї, але вже про рідне місто вона вклала в книгу “Місто із спогадів-снів”.

“Ідея створити книгу про Сєвєродонецьк виникла ще у 2014 році, коли моя дитина їхала відпочивати на захід України, і хотілося якусь книжечку передати, щоб люди мали уявлення про наше місто на сході. Але виявилося, що нічого подібного у наявності немає.

Тоді з’явився такий задум, але втілити у життя його вдалося у 2021 році, до 87 річниці створення Сєвєродонецька. Книга вийшла тиражем всього 100 примірників. Це краєзнавче видання. Вона створена в формі екскурсійного маршруту, де зібрані найпопулярніші локації.

Над книгою допомагала працювати ціла команда: наукова редакторка Олена Сапицька зі СНУ ім. В. Даля, літературна редакторка і верстальниця Юлія Бережко-Камінська, фотограф Костянтин Скоморох, талановита дизайнерка Настя Малкіна, а також величезний вклад в написання та розробку книги зробив Сергій Петрович Каленюк, який, на жаль, влітку минулого року трагічно загинув”, - згадує Марина.

У 2021 році за маршрутом, що представлений в книзі, Марина разом з журналісткою Анастасією Руднєвою провели екскурсію видатними місцями Сєвєродонецька.

Екскурсія з Анастасією Руднєвою

Влітку письменниця представила книгу про Сєвєродонецьк у Кракові в рамках міжнародного проєкту Спілки письменників Польщі та Національної спілки письменників України.

“Цього міста, яке лишилося на сторінках моїх книжок, вже немає. І вже не буде. Я мріяла розробити такий маршрут Сєвєродонецьком, який би найповніше розкрив його історію, культуру, архітектуру, познайомив би із живописними місцями та видатними людьми. 

Матеріали, які збирала для своїх видань, знаходила в різних архівних та музейних джерелах, залучала до співпраці наукових співробітників, вичитувала в різній літературі. Я все життя прожила в Сєвєродонецьку та обов’язково хочу повернусь додому, бо вірю, що Україна його відвоює”, - розповіла авторка під час презентації.

Презентація в Кракові

Згодом Марині вдалося знайти видавництво з Тернополя “Підручники і посібники”, в співпраці з яким вона вирішила надрукувати додатковий наклад примірників “Місто із спогадів-снів”.

Книга доступна за передзамовленням, яке можна зробити на сайті “Сєвєродонецьк онлайн”, або ж в особистому повідомленні авторці. Також її планують розповсюдити в українських бібліотеках.

“Якщо Сєвєродонецьк – то є любов назавжди, книга саме для Вас!

Звісно, ми всі віримо, що місто неодмінно буде українським, що зможемо повернутися... Віримо, що відбудуємо, і наше затишне місто буде навіть кращим... проте іншим...

Книга буде близькою всім, для кого наш Sever формату 1934-2022 назавжди у серці, хто бачить уві сні його затишні вулиці, подумки подорожує та повертається додому...

Історія народження міста, цікаві історичні факти та легенди, деякі архівні документи, багато неймовірних фотографій від Константин Скоморох, а також чимало старих атмосферних світлин! Професійна верстка, прекрасний дизайн та зручний формат.

Історія та сучасність, якою вона була до 24 лютого…”, - розповіла про видання Марина Провоторова. 

Раніше повідомлялось, що Сєвєродонецька дизайнерка створила фотоальбом про Сватівщину.