Жителі Новопскова про лікарню, яку зайняли окупанти: "Цивільних жителів кладуть лікуватися тільки якщо вони вже майже при смерті"

"Цивільних жителів кладуть в лікарню тільки якщо вони вже майже при смерті"

Як повідомляється останнім часом, на Луганщині росіяни продовжують використовувати мережу цивільних закладів охорони здоров’я на тимчасово окупованій території для лікування своїх поранених військових.

Зокрема, у Луганській облдержадміністрації повідомили, що у Новопскові в приміщенні місцевого пологового будинку окупанти розгорнули «польовий шпиталь». Там вони лікують понад 300 військовослужбовців та найманців приватної військової компанії «вагнер», які отримали поранення на Луганщині.

«Сєвєродонецьк онлайн» вдалося поспілкуватися з місцевими, які розповіли, що насправді відбувається у Новопскові.

Зокрема, місцеві підтверджують - російські найманці з ПВК "вагнер" дійсно розмістилися в Новопсковському пологовому будинку, де зараз проходять лікування

Також на території пологового будинку окупанти розмістили військову техніку, автівки для перевезення військових та вантажівки з боєкомплектом, позашляховики та БТР.

Нагадаємо, що цей медичний заклад є найближчим та єдиним пологовим будинком для більш ніж для 35 тисяч жителів.

Місцеві жителі кажуть, що людей допускають до пологового будинку та лікарні, але є нюанси.

«На прийом до лікаря пустити можуть, але лише на прийом та ненадовго. Цивільних жителів кладуть в лікарню тільки якщо вони вже майже при смерті, тому що місць нема із-за орків», - розповідають місцеві.

Новопсков

Звісно, що через поведінку окупантів місцеві бояться, що туди може й «прилетіти», тому що у лікарні велике скупчення росіян.

«Частина, яка за "руський мир", звісно, хвилюється і звинувачує Україну в усіх «прильотах». Хоча всі «прильоти» по житлових будинках були від самих орків. А ті, хто стежить за українськими новинами та знають більш -менш правду, не бояться і чекають на ЗСУ», - кажуть місцеві.

люди Новопсков

Також вони зазначають, що російські військові багато п’ють. До того ж, буряти вже приїжджають зі своїми родинами. Вони навіть хочуть тут залишитися.

«Не знаю наскільки «вагнерівці», але військові точно вдень ходять п'яні. Один раз напилися так, що загубили все - зброю, рації, черевики та каски. Так само бурятів наїхало пітьма просто і вже зі своїми "самками", ходять розповідають, як їм тут подобається, дехто навіть уже й живе», - діляться місцеві.

Новопсков

Натомість люди чекають деокупації. Проте говорити відкрито про це бояться, бо за це можна потрапити до комендатури. Люди розповідають про випадки, коли деяких місцевих забрали туди й більше їх не бачили. 

«До окупантів відносяться по-різному, як і скрізь. Всі, хто більш-менш адекватний - проти, радіють лише алкоголіки, шльондри, неучі й т.п.  Ті, хто за Україну, стараються сильно не афішувати це, бо ждуни одразу погрожують комендатурою. Наслідки ви й самі знаєте. Деяких вивезли й ніхто так їх вже й не бачив, навіть не знають, де вони... Деякі повернулися, але стали дуже мовчазними», - кажуть місцеві.

Новопсков

Це не перший випадок, коли росіяни займають лікарні. Раніше вже повідомлялось, що медичні заклади  Хрустального, Антрациту й Лутугиного переповнені пораненими окупантами, а морги – тілами мертвих загарбників.

В Алчевську зачиняють місцеву онкологію, бо теж необхідно розширювати шпиталь.
А от, до прикладу, у Старобільську навіть зупинили підготовку майбутнього медичного персоналу, бо у місцевому медичному училищі розселились росіяни. Навчатися ніде.

Нагадаємо, у Новопскові в приміщенні місцевого пологового будинку окупанти розгорнули «польовий шпиталь», де лікують понад 300 військовослужбовців та найманців приватної військової компанії «вагнер».

У Новосвітлівці в місцевій лікарні знаходиться понад 200 поранених з числа нещодавно примусово мобілізованих жителів тимчасово окупованих територій Луганщини.

Микола Кордов  

Фото "Сєвєродонецьк онлайн"