Колаборанткам, які "зливали" інформацію про українських патріотів ворогу, загрожує 12 років тюрми

Двом жінкам зі Сватівщини, які "зливали" інформацію про українських патріотів ворогу, загрожує 12 років тюрми

СБУ завершила досудове розслідування щодо двох мешканок Сватівщини, затриманих у листопаді минулого року за підозрою у пособництві державі-агресору.

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

Правоохоронці викрили зловмисниць під час стабілізаційних заходів у звільненому від загарбників селі Невське. Населений пункт був від окупацією з другої половини квітня до середини жовтня 2022 року.

За даними слідства, жінки вітали російських загарбників і з перших днів окупації вивісили на своїх оселях прапори рф.

Вони встановили тісні контакти з місцевою окупаційною адміністрацією та російськими військовими, заручились їхньою довірою та підтримкою.

У своїх помешканнях жінки організували харчування для російських окупантів, готували для них їжу, прали їхню військову форму.

Слідство встановило, що за погодженням з окупаційною владою та окупаційними військами рф, вони «зливали» загарбникам інформацію про будинки своїх односельців – українських патріотів, які виїхали з тимчасово окупованого населеного пункту. Окупанти зламували домівки переселенців і заселялись у них.

За всі ці «послуги» колаборантки отримували від окупантів «винагороду» у вигляді продуктів харчування і права безперешкодно пересуватися окупованим селом.

Правопорушниць обвинувачують у пособництві державі-агресору, вчиненому групою осіб (ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України).

Матеріали кримінального провадження скерували до Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області.

Заходи з викриття пособниць ворога здійснювали співробітники ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях спільно з ГУ ПН України в Луганській області за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Дії, передбачені ст. 111-2 КК України, караються позбавленням полі строком від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 10 до 15 років, з можливою конфіскацією майна.

Як повідомлялося, депутату Рубіжанської міськради, який співпрацює з окупантами, "світить" 10 років ув’язнення.